Kellő körültekintéssel, arra alkalmas járművel szervezzék meg a mozgásukban akadályozott fogvatartottak előállítását, szállítását. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ezzel az utasítással reagált Szabó Máté ombudsman egy ajánlására, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy súlyosan mozgáskorlátozott fogvatartott panasza nyomán fogalmazott meg.

A biztos az emberi méltóság és az esélyegyenlőség elvének sérelmét állapította meg, mert a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet biztonsági öv nélküli járműben szállította a kerekes székes férfit. Amikor a mozgáskorlátozott fogvatartott tiltakozott, a felügyelők utasítására a többi rab erővel tuszkolta be őt a rabszállítóba. Az ombudsmannak küldött panaszában azt is állította, hogy a fémpadlón fekve, félmeztelenül szállították, és mert a keze bilincsben volt, kapaszkodni sem tudott. Az országgyűlési biztos 2010 októberében azt javasolta a bv. országos parancsnokának, hogy a panaszos szállítása a jövőben kizárólag biztonsági övvel felszerelt járművel történjen, valamint fogvatartottaknak ne adjanak utasítást más fogvatartott passzív ellenállásának megtörésére.

Az országos parancsnok elismerte, hogy a panaszos szállítását nem kellő körültekintéssel szervezték meg, de szerinte nem derült ki olyan tény vagy bizonyíték, amely alátámasztotta volna, hogy a kerekes székes fogvatartottat akarata ellenére tették fel a rabszállítóba. Ugyanakkor még ilyen helyzetben sem engedhető meg, hogy a személyi állomány tagjai más fogvatartottak közreműködését vegyék igénybe – szögezte le a büntetés-végrehajtás vezetője. Az ombudsman viszont a Fővárosi Bv. Intézet biztonsági tisztjének jelentésében azt olvasta, hogy a fogvatartott passzív ellenállásként nem volt hajlandó a tolókocsiját maga hajtani, illetve levette a felsőruházatát, ezért fegyelmi lapot állítottak ki. A biztos álláspontja szerint az iratokból egyértelműen kiderül, hogy a panaszost akarata ellenére tették be a rabszállítóba.

Lehetett volna más bv. szervtől megfelelő járművet igényelni, bár a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a fogvatartottakat szállító járművek biztonsági öv nélkül közlekedjenek – írta a parancsnok az ombudsmannak, hozzátéve, hogy a biztonsági övek felszerelését a büntetés-végrehajtás szorgalmazná, de az utóbbi évek költségvetésében nem szerepelt a szükséges forrás. Arról is tájékoztatta a biztost, hogy utasította a bv. szervek vezetőit: kellő körültekintéssel, arra alkalmas járművel szervezzék meg a mozgásukban akadályozott fogvatartottak előállítását, szállítását. Az ombudsman üdvözölte az intézkedést.