A főváros területén több ezer olyan parkoló működik a járdákon, amelyet a Centrum önkényesen, a KRESZ tételes tiltása ellenére üzemeltet. A közterület-felügyelők viszont ugyanezeken a parkolóhelyeken a tiltott felállás miatt megbüntethetik a becsapott autósokat.

Bár a Fővárosi Bíróság egy januári jogerős ítéletében arra kötelezte a Centrumot, hogy fizesse vissza a jogalap nélkül megszerzett parkolási díjat és pótdíjat, a társaság tovább folytatja a tömeges jogsértést.

Nem szedhet parkolási díjat a Centrum olyan járdákon, ahol a KRESZ tiltja az autók felállását, az így szerzett bevétel jogalap nélküli jövedelem – áll a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében. Ebből következően bizonyíthatóvá vált, hogy a Centrum a fővárosban akár több ezer olyan parkolóhelyen szed egy évtizede parkolójegyet, ahol ezt nem tehetné, sok százmillió forintot szedve ki a gyanútlan autósok zsebéből.

A Füstirtók lobbistája csalás miatt már 2009 júniusában feljelentést tett, s az egyik kerületi rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. Nehezíti a helyzetet, hogy a kerületi önkormányzatok asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához, hiszen abban érdekeltek, hogy minél több parkolóhelyről minél több parkolási díjat szedjen a Centrum. Ezzel magyarázható, hogy az érintett kerületek által működtetett közterület-felügyeletek a KRESZ szabályait megszegve a járdán parkoló autósokat szinte kizárólag akkor bírságolják, ha nem a Centrum által parkolásra kijelölt járdákon várakoznak.

A Füstirtók lobbistája kiderítette, hogy a Centrum a járdán kialakított parkolóhelyek jelentős részénél még az általa benyújtott forgalomtechnikai tervet is megszegve parkoltat. A Centrum fittyet hány a KRESZ előírásaira, képviselője a Fővárosi Bíróságon is arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Közgyűlés parkolási rendelete a KRESZ figyelmen kívül hagyására jogosítja fel a társaságot! A jogerős ítélettel csak Budapesten akár több ezer parkolóhely legalitása kérdőjeleződik meg és felmerül a bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett csalás bűncselekményének gyanúja is. A bűnszövetkezet gyanúját a parkoltatásban anyagilag érintett önkormányzatok magatartása veti fel, hiszen az általuk létrehozott kerületi közterület-felügyeletek asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához.

A Füstirtók az utóbbi időkben azt tapasztalták, hogy a Centrum a jogerős bírói ítélet ellenére továbbra is pótdíjaz az általa bitorolt járdákon. Így a szándékos megtévesztés egyre inkább bizonyítható. Ezért felszólítjuk a XII. kerületi Rendőrkapitányságot ne tűrje tovább a területén az illegális járdán parkolást az állítólagos Centrum parkolóhelyeken, és másfél év után végre fejezze be a nyomozást az ügyben. Egyre kínosabb lehet a Belügyi tárcának is, hogy minden kerületben, ahol a járdán is parkoló díjat kérnek a felálláskor, nagyüzemben, tízmilliós nagyságrendben folyik az illegális pénzbegyűjtés, amihez a kerületi kapitányságok hosszú évek óta asszisztálnak.