Magyarország ellen korábban azért indult jogsértési eljárás, mert az ország nem ültett át megfelelően egy, a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmódot szolgáló EU-szabályozást. Hazánk azóta ezt orvosolta, a Bizottság pedig leállította a procedúrát.

Az Európai Bizottság szerdán leállította azokat az eljárásokat, melyeket Ausztria és Magyarország ellen indított. Bécs azután került a testület látóterébe, hogy nem jelentette be a nemek közötti, a foglalkoztatás területén történő megkülönböztetés elleni uniós szabályok végrehajtását szolgáló nemzeti intézkedéseket, Budapest pedig azért, mert ugyanezeket a szabályokat nem hajtotta végre megfelelően.

Az irányelv célja a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód biztosítása a munkahelyen. Az eljárásokat azt követően zárták le, hogy Ausztria az általa hozott intézkedéseket bejelentette a Bizottságnak, és Magyarország a Bizottság intézkedéseit követően összhangba hozta nemzeti jogszabályait az irányelv követelményeivel.

Az indokolással ellátott véleményt követően Ausztria arról tájékoztatta a Bizottságot, hogy az irányelv átültetését szolgáló jogszabályokat regionális szinten elfogadták. Ez alapján az EU végrehajtó testülete megállapította, hogy Ausztria átültette az irányelvet, és ezért lezárta a jogsértési eljárást.

A Magyarország ellen indított jogsértési eljárás oka az volt, hogy az ország nem megfelelően ültette át a 2006/54/EK irányelvet, különösen az egyenlő bánásmód elvének a munkavállalói vagy munkáltatói szervezetekben való tagságra történő alkalmazása tekintetében.

Hazánk azonban 2009 júliusában a hatályos rendelkezéseit módosító új törvényt fogadott el, mely összhangba hozta a nemzeti jogszabályokat az irányelvvel. A diszkrimináció áldozatainak kártérítésével és a nemzeti esélyegyenlőségi szerv függetlenségével kapcsolatos területeken a Bizottság visszavonta fenntartásait, miután Magyarország ismertette a nemzeti jogrendszerében alkalmazandó szabályokat.