A kedden óriási többséggel elfogadott határozatában támogatja az EP a kisvállalkozásoknak szóló hitelek könnyítését, az uniós vállalkozói programok további finanszírozását.

A javaslatot egyik beterjesztője Herczog Edit szerint a bankrendszert érintő szabályok is sürgős felülvizsgálatra szorulnak.
 
„A válság hatására egyre kockázatérzékenyebb bankszektor nem képes hatékonyan finanszírozni a kisvállalkozói szektort” – áll az EP kisvállalkozói munkacsoportja elnöksége által benyújtott határozat indoklásában. Az egyik kezdeményező, Herczog Edit szerint a kkv-k nem a GDP-hez történő hozzájárulásuk mértékében részesülnek az EU költségvetésének előnyeiből. A kkv-k a GDP kb. egyharmadával járulnak hozzá az európai gazdasághoz, míg a költségvetés versenyképességi fejezetében felsorolt pénzügyi konstrukciókból eddig mindössze 100 ezer, a jövőben várhatóan további 200 ezer cég jutott forrásokhoz. Ez kevesebb, mint a 23 millió kkv 2%-a, további 98% tehát nem jut el az EU-s hitelforrásokig.
 
A finanszírozás hiánya elsősorban azokat a régiókat érinti, amelyeket az európai átlagnál mélyebben érintett a válság – utalt a képviselő elsősorban a közép-európai régióra. A leghátrányosabban az innovatív induló vállalkozások járnak, mert a fejlesztés minden kockázatát ők viselik, márpedig az újításnak jelentős műszaki és humántőke beruházási igénye van.
 
A határozat kimondja, hogy az EU költségvetésében meg kell erősíteni a versenyképességi fejezetben felsorolt pénzügyi megoldásokat. A szöveg továbbá mind uniós, mind tagállami szinten javaslatot tesz a bankrendszert érintő szabályok átalakítására, annak érdekében, hogy ne akadályozzák a pénz szabad eljutását a vállalkozókhoz, illetve a bankok ne kockázatként, hanem lehetőségként tekintsenek a kicsikre. Javaslattévők továbbá arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a kisvállalkozói intézkedéscsomag (SBA) 2011. február 23-ára ígért felülvizsgálata tartalmazzon konkrét és végrehajtható javaslatokat.