Az UD Zrt.-ügyben megvádolt két szocialista és két MDF-es politikus büntetőpere ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség szerint 2008-ban a két akkori kormánypárti politikus a parlament nemzetbiztonsági bizottságában telefonbeszélgetések leiratát osztotta ki azért, hogy lejárasson, kompromittáljon két akkori ellenzéki politikust. A két MDF-es politikus pedig ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.
A Központi Nyomozó Főügyészség személyes adattal visszaélés miatt tavaly decemberben emelt vádat Szilvásy György volt szocialista titokminiszter, Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke, illetve Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es frakcióvezető ellen. A volt titokminisztert egyrendbeli, folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának volt alelnökét pedig egyrendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel.
Dávid Ibolya volt pártelnök ellen kétrendbeli személyes adattal visszaélés, valamint egyrendbeli kényszerítés a vád, Herényi Károly ellen pedig egyrendbeli személyes adattal visszaélés.
A két és fél éve kipattant UD Zrt.-ügyben számos büntető és polgári eljárás indult.
A botrány kipattanásakor, még az előző kormány idején, 2008 szeptemberében a biztonsági cégnél tartottak házkutatást a hatóságok és súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoztak, az akkori kormánypárti politikusok szerint az államszervezetbe polipszerűen behatoló árnyék-titkosszolgálat ügyében. Ám, ahogy teltek a hónapok, ezek a büntetőeljárások lassan elhaltak, idővel távozott miniszteri székéből Szilvásy György, csakúgy mint Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal éléről. Eközben több akkori ellenzéki politikus, majd az UD Zrt. vezetői is személyiségi jogi pereket indítottak, amelyeket az MDF vezetőivel szemben megnyertek.
A biztonsági cég milliárdos kártérítési pert is kezdeményezett ellehetetlenítése miatt. Debreczeni József publicistát rágalmazás miatt jelentették fel az UD Zrt. vezetői, és első fokon marasztaló ítélet született, igaz, a közírót később jogerősen felmentette a bíróság.
Időközben fordult a kocka, és a büntetőeljárások immár az ügy kirobbantói ellen folytak tovább. A négy politikus korábban, az eljárásban tagadta bűnösségét. A vádemeléskor Szilvásy György azt nyilatkozta: az ügyészség politikai megrendelést teljesít.