Az Állami Számvevőszék elnökéhez fordult Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, azt kérve, hogy az ÁSZ folytasson le vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan.

Budai Gyula múlt héten közölte az MTI-vel, hogy tájékoztatást kér Simor András jegybankelnöktől az MNB szerződéskötési gyakorlatáról, álláspontja szerint ugyanis több jegybanki kontraktusnál is visszásságok merülhetnek fel.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerdán tudatta az MTI-vel: Simor András válaszlevelében azt írta, a jegybanknak nem áll módjában eleget tenni az említett kérésnek, mivel a kormánybiztos e minőségében nem jogosult tájékoztatást kérni az MNB-től, és nem jogosult a jegybank gazdálkodásával összefüggésben keletkezetett, egy- vagy többoldalú jognyilatkozatokkal kapcsolatban fellelhető dokumentumokat jogi, gazdasági, szakmai szempontú átvilágításnak alávetni. Simor András emlékeztetett, a nemzeti bank folyamatos tulajdonosi ellenőrzését a felügyelőbizottság, gazdálkodásának ellenőrzését pedig az ÁSZ látja el, kormányzati vagy kormánybiztosi ellenőrzésről pedig egyetlen jogszabály sem rendelkezik. Emellett felidézte korábbi közleményüket, amely szerint a nemzeti bank “a politikai nyomásgyakorlás újabb eszközének tekinti és visszautasítja Budai Gyula kormánybiztos vádjait”.

Minderre reagálva Budai Gyula szerdán közölte az MTI-vel: Domokos László ÁSZ-elnökhöz fordult, kérve, hogy a “visszásnak vélt szerződésekkel” kapcsolatban folytasson le vizsgálatot a számvevőszék.

A szerződésekkel kapcsolatos – az MTI-hez múlt szerdán eljuttatott – aggályait a kormánybiztos továbbította az ÁSZ elnökének. A Budai Gyula által kifogásolt szerződések között szerepel például a Braun&Partners Social Branding Kft.-vel kötött, továbbá az MNB logóváltásával kapcsolatos, valamint egy reklámügynökségi tevékenységre létrejött kontraktus is. A B&P Social Branding Kft. tulajdonosai már korábban közölték, azonnali és nyilvános bocsánatkérést várnak az elszámoltatási kormánybiztostól, mivel korábbi állításai szerintük súlyosan veszélyeztetik a cég jó hírnevét.