Pénteken is ülésezik az Országgyűlés

2011.12.14. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

Pénteken az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez benyújtott módosító indítványról dönt a parlament.

December 19-én tartják többek között a szakképzésről, a köznevelésről és a katonák jogállásáról szóló törvény végszavazását, emellett a jövő évi költségvetésről lesz zárószavazás. A Ház idén december 23-án dolgozik utoljára, az utolsó ülés napirendjéről azonban csak a december 19-i házbizottsági ülésen döntenek.

A parlament pénteki programjában egyetlen napirendi pont szerepel: az ülésen az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak a képviselők – mondta csütörtökön, a házbizottság rendkívüli ülése után Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. Az ülésnapon ez az egyetlen napirendi javaslat szerepel annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot december 23-áig el tudják fogadni a képviselők. A délelőtt 11 órakor kezdődő ülésen csak napirend előtti felszólalások lesznek, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem.

A házbizottság tárgyalt a december 19-ei ülésnap napirendjéről is. Ezen a napon az ülés kezdetekor mandátumigazolásra is sor kerül. A Fidesz Csóti Györgyöt jelöli Láng Zsolt megüresedett helyére. A 19-ei ülésnapon az interpellációs időszakot követően főként módosító indítványokról szavaz először a Ház, ezt követően zárószavazásokra kerül sor. Ekkor döntenek a képviselők a nemzetiségek jogairól, a helyi önkormányzatokról, a szakképzésről, a köznevelésről, a közszolgálati tisztviselőkről, a megváltozott munkaképességűek ellátásáról, a villamos energiáról, valamint a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról és szolgálati viszonyáról, emellett a jövő évi költségvetésről lesz zárószavazás. Várhatóan december 23-án ülésezik utoljára az Országgyűlés, de ennek az ülésnapnak a napirendjéről a december 19-én ülésező Házbizottság dönt majd.

A házelnök bejelentette, hogy Fellegi Tamás miniszter tárca nélküli miniszterré történő miniszterré történő kinevezését megelőző meghallgatásokra még a héten sor kerül, a Házbizottság pedig úgy foglalt állást, hogy a Gazdasági és informatikai, valamint a Számvevőszéki és költségvetési bizottság hallgassa meg.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS