UD Zrt.-ügy - FB: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait

2011.12.19.

Fővárosi Bíróság: Szilvásy megsértette az UD Zrt.-nek és vezetőinek személyiségi jogait.

A Fővárosi Bíróság (FB) hétfői, nem jogerős ítélete szerint Szilvásy György a Gyurcsány-kormány titokminisztereként megsértette az UD Zrt.-nek, illetve a cég két egykori vezetőjének a személyiségi jogait azzal, hogy polipszerűen működő, államtitkok után fürkésző árnyék-titkosszolgálatként beszélt a cégről 2008. szeptemberében az MTV és a TV2 műsoraiban.

A három felperes összesen 4 millió forint nem vagyoni kártérítést követel a volt minisztertől, ám az elsőfokú bíróság szerint a magánvagyonával nem felelhet valaki azért, amit hivatalos minőségében nyilatkozott, ezért az FB e vonatkozásban elutasította a keresetet. Az ítélkezési gyakorlat szerint ilyen esetekben a munkáltatót - jelen ügyben a Miniszterelnöki Hivatalt - célszerű perelni.

Az UD Zrt.-ügyben 2008. őszén számos büntetőeljárás indult, ám azok néhány hónap után megszűntek, és időközben Szilvásy, továbbá Tóth Károly volt szocialista nemzetbiztonsági bizottsági elnök és Dávid Ibolya, illetve Herényi Károly volt MDF-es politikusok ellen indult büntetőeljárás, melyben a jövő év elején születhet elsőfokú ítélet.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS