A miniszterelnök szóvivője szerint az új magyar jegybanktörvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal. Szijjártó Péter erről kedden beszélt az m1 Ma reggel című műsorában, ahol bírálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői államadósság-jelentését. Mint mondta, a magyar államadósság csökken, “ezt mindenki tudja, mindenki látja”.

Az MNB-ről szóló új törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. “Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt” – mondta, kijelentve: az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, “mindenki megnyugodhat”.

Arra a kérdésre, hogy akkor szerinte nem lesz-e a továbbiakban akadálya a valutaalappal és az EU-val folytatandó egyeztetéseknek a jegybanktörvény, azt válaszolta: nem látja az okot, hogy akadály legyen.

Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GPD-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter – megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait – úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg. “Ezek a kijelentések nem biztos, hogy összhangban vannak Magyarország érdekeivel” – tette hozzá. A magyar államadósság csökken, “ezt mindenki tudja, mindenki látja” – mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok. Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy része forintban, egy másik része pedig devizában van nyilvántartva. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség – vélekedett. Arra, hogy az MNB közlése szerint ők az államadósság számítását az uniós módszertannak megfelelően végzik, a szóvivő azt mondta, “nyilván módszertani vita van, mert az MNB-nek is mondania kellett valamit Selmeczi Gabriella reakciójára”.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: jó ideje világosan látható, hogy a szocialisták a “minél rosszabb, annál jobb” elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni.

Tárgyalni fogunk az IMF-fel. (…) Azt kérjük a valutaalaptól, hogy Magyarországon a növekedés biztosításához egy elővigyázatossági megállapodást kössenek velünk” – mondta. Arra a felvetésre, hogy az IMF többször is azt kommunikálta, készenléti megállapodásra törekszik Magyarországgal, Szijjártó Péter azt válaszolta: “ezért lesznek majd tárgyalások, hogy ki-ki elmondja a saját álláspontját, érveljen amellett, és végül remélhetőleg megállapodás szülessen”. Szerinte a valutaalap tárgyalódelegációjának is az az érdeke, és arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse az országgal.

A hétfői este az Operaháznál tartott tüntetésről szólva Szijjártó Péter úgy fogalmazott, “nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak”, a “higgadtabb” becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak. A hétfői nap üzenete szerinte az, hogy Magyarország demokrácia, jogállam, szabad ország. A lényeg – folytatta -, hogy mindenki elvégezhesse a munkáját: a kormány munkája az ország megújítása, amelynek egyik fontos állomása az új alaptörvény, a kabinetnek pedig az volt a feladata, hogy azt méltó módon “útjára bocsássa”. Másoknak pedig az volt a munkájuk, hogy elmondják kifogásaikat – fűzte hozzá.