Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt az ügyészség

2012.01.11. MTI

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt összesen kilenc ember ellen emelt vádat az ügyészség a II.-III. kerületi bíróságon a 2009-ben kirobbant őssejt-ügyben - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában.

Mint elhangzott, a vádlottak között van Pákh Imre műgyűjtő, Fási Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus. Az ügyészség valamennyi vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól - tették hozzá.

A vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejt-kezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vádirat szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket - hangzott el a műsorban.

Ihász Sándor fővárosi főügyész azt mondta: az ügyben több jogkérdést kellett értelmezni. Köztük azt, hogy megállapítható-e az emberi test tiltott felhasználása, de felvetődött a kuruzslás, illetve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is.

Mint kifejtette, a csalás tényállása - a tévedésbe ejtés, tévedésben tartás - abban valósult meg, hogy egyrészt a páciensek és hozzátartozóik előtt eltitkolták, hogy nincs engedélyük, másrészt a kockázatok és mellékhatások tekintetében nem adtak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul az ilyen beavatkozásról - a tudomány jelen állása szerint - nem bizonyított, hogy ténylegesen hasznos, vagy gyógyulást eredményező lenne - hangsúlyozta a főügyész.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban emberi test tiltott felhasználása miatt folytatott eljárást annak kapcsán, hogy a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt, vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

A Magyar Nemzet tavaly áprilisban számolt be arról, hogy már kilenc embert gyanúsítanak a hatóságok az őssejt-ügyben. 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három gyanúsítottat, amint - a gyanú szerint - éppen őssejt-beültetést akartak végezni; a magyar, ukrán és amerikai állampolgárokat őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), egy negyedik gyanúsítottat pedig Siófokon fogtak el - írta annak idején a lap.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG