A Költségvetési Tanács hozzájárul a büdzsé szabálysértési törvény miatti korrigálásához

2012.05. 7. MTI

A Költségvetési Tanács (KT) megadja az előzetes hozzájárulást ahhoz, hogy a parlament módosítsa az idei évi büdzsét a szabálysértési törvény rendelkezéseivel összefüggésben, ugyanakkor hiányolja a háttérszámításokat - tájékoztatta a testület hétfői ülése után Lezsák Sándort, az Országgyűlés elnöki feladatokat ellátó alelnökét Kovács Árpád, a KT elnöke.

A parlamenti honlapon elérhető tájékoztatás emlékeztet arra, hogy a fideszes képviselők által kezdeményezett módosítás - a központi költségvetés egyenlegének változatlansága mellett - a szabálysértési bírságból származó bevételek tekintetében a helyi önkormányzat hivatalának foglalkoztatásában álló és a fővárosi, megyei kormányhivatalok állományába kerülő köztisztviselők bérének fedezetéhez szükséges átrendezést hajtja végre. A törvényjavaslat az egyes költségvetési fejezetek között osztja meg a központi költségvetésbe befolyó többletbevételt és többletkiadást.

Kovács Árpád kifejtette: az önkormányzatoktól a kormányhivatalokba történő 350 fős létszám átcsoportosítását a korábbi elképzelések szerint úgy oldották volna meg, hogy az átvettek illetményét, járulékait és dologi kiadásait az önkormányzati területtől csoportosították volna át. Ezt a megoldást a KT kifogásolta, egyben javasolta, hogy a központi költségvetésen belüli átcsoportosítással rendeljék hozzá a feladatokhoz a munkaerő költségeinek fedezetét; a törvényjavaslat ezt a megoldást tartalmazza - folytatta.
Mint írta, a módosítás egy kötelezően rendezendő feladatot úgy old meg, hogy a közigazgatási tárca kiadásait növeli meg, amelynek ellentételezése a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet központosított bevételeinek összegében jelenik meg.

"Ugyanakkor jelezzük, hogy a törvényjavaslat háttérszámításokkal nincs alátámasztva. Így egyrészt nem ítélhető meg, hogy az időközben átcsoportosított létszám az eredetihez (350 fő) képest változott-e, valamint mi a viszonya az önkormányzatoknál a feladatátcsoportosítás hatására kieső, illetve a központi bírságbevételnél e javaslattal megjelenő bevételnek" - jegyezte meg az Országgyűlés elnökét tájékoztatva a KT elnöke.

A költségvetés módosítását április végén kezdeményezték fideszes képviselők az új szabálysértési törvény rendelkezései miatt.

A parlament korábbi döntése alapján április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal. Az Országgyűlés április 10-én fogadta el az erről szóló törvénymódosítást. A jogszabály az önkormányzatoknak befizetési kötelezettséget írt volna elő a szabálysértési feladatokhoz kötődő bérjellegű és dologi kifizetések forrásának biztosításához. Mivel azonban április közepétől a bírságbevétel a kormányhivatalokon keresztül a központi költségvetésbe folyik be, az önkormányzatok befizetési kötelezettsége kétszeres elvonást jelentene - derült ki annak a módosító indítványnak az indoklásából, amely akkor erre hivatkozva módosította volna a büdzsé főösszegét, növelve a költségvetés bírságbevételeit és a kormányhivatalok támogatását.

Csakhogy ezt a változtatást nem tudta elfogadni a parlament, mivel hiányzott a Költségvetési Tanács - minden, a büdzsé főösszegén változtató indítvány jóváhagyásához szükséges - hozzájárulása. A szabálysértési törvény új változatát így e korrekció hiányában szavazta meg a Ház. Ezt orvosolná hét fideszes képviselő - köztük Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Kósa Lajos debreceni és Rogán Antal belvárosi polgármester - javaslata a költségvetés módosításáról, amely a helyi önkormányzatok foglalkoztatásában álló és a kormányhivatalok állományába kerülő köztisztviselők bérének fedezetéhez szükséges nagyjából egymilliárd forintos átrendezést hajtja végre. A módosítás a költségvetés bevételi és kiadási oldalát egyenlő mértékben érinti, így a valamivel több mint 576 milliárd forintos hiány változatlan marad.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI SZEKTOR
SZABÁLYSÉRTÉS