A környezetvédők szerint a Közös Agrárpolitika tervezett zöld reformját egyre inkább kiüresítik a tagállamok és az Európai Parlament képviselői.

A tegnapi napon, június 18-án közös ülést tartottak a tagállamok mezőgazdasági miniszterei és az EP mezőgazdasági szakbizottsága, ahol a tagállamok többsége továbbra is ellenezte a KAP reform azon passzusát, amely azt szorgalmazza, hogy a közvetlen kifizetések 30%-át fordítsák a természeti erőforrások optimális hasznosítását szolgáló eljárásokra. A reform értelmében itt egyszerűen megvalósítható és ökológiailag célravezető eljárásokról van szó: a növénytermesztés diverzifikálása, az állandó legelők fenntartása, az ökológiai tartalékok és a tájak megóvása.

A KAP reform egyik fő célja az ágazatot a környezetvédelem szempontjából versenyképesebbé tenni. A környezetvédők azonban azt kifogásolják, hogy a tagállamok a megegyezések során egyre inkább a fenntarthatóság „ellen” fogalmaznak meg javaslatokat, mintegy kiüresítve a KAP reform környezetvédelmi dimenzióját.

Az EEB (European Environmental Bureau), a Bizottság támogatásával kampányba fogott a KAP zöld reformjáért és a fenntartható gazdaságok megteremtése érdekében.