Az ombudsman szerint a létszámkeret megállapítása nem felel meg a jogszabályi rendelkezéseknek, sértheti a jogállamiság, a jogbiztonság és a művelődéshez való jog elvét.

Az oktatási államtitkárság vitatja az ombudsman megállapítását, a felsőoktatási törvény ugyanis azt mondja ki, hogy nem kell a létszámkorlátozást alkalmazni, amennyiben a döntéshozatal évében benyújtott jelentkezések számának előző évhez viszonyított változása meghaladja a tíz százalékot.

Az alapvető jogok biztosa egy panaszbeadványhoz kapcsolódva az idén júniusban, hivatalból indított vizsgálatot a felsőoktatási intézményekbe felvehető hallgatók létszámkeretének nagyarányú csökkentése miatt. A vizsgálat feltárta, hogy a jogalkotó nem tartotta be a jelenleg hatályos felsőoktatási törvény rendelkezéseit, a létszámkeret előző évhez viszonyított plusz-mínusz 10 százalékos változást engedélyező, illetve korlátozó garanciális szabályát. Ezt Szabó Máté kérdésére az oktatásért felelős államtitkár is elismerte, ugyanakkor ezzel összefüggésben a kormány stratégiai céljainak megvalósítására hivatkozott – közölte az ombudsman hivatala.

Az alaptörvény külön is rögzíti, hogy a jogszabályok mindenkire, így az állami szervekre nézve is kötelezőek. Az Alkotmánybíróság a hallgatói létszámkeretre vonatkozó szabályozása kapcsán alkotott határozatának értelmében törvénysértő az olyan jogalkotás, amikor nem a megalkotására felhatalmazó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően határozzák meg egy alacsonyabb szintű norma tartalmát – érvel az ombudsmani hivatal. Mindezek miatt Szabó Máté a kormánytól azt kérte: vonja vissza a felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott hallgatók létszámkeretéről szóló döntését, és a létszámkeretre vonatkozó törvényi rendelkezésekkel összhangban rögzítse a 2012/2013-as tanév új belépőinek felsőoktatási létszámkereteit.