Folyamatosan nő a nem nyilvános uniós dokumentumok iránti kérelmek száma

2012.08. 6. MTI

Folyamatosan nő az Európai Bizottsághoz nem nyilvános dokumentumok megtekintése érdekében érkező lakossági és egyéb kérelmek száma, az európai uniós végrehajtó testület szerint ez az átláthatóság javulását is jelzi.

A bizottság pénteken tette közzé a dokumentumokhoz való hozzáférésről szóló éves jelentését, amely szerint tavaly 6447 esetben intéztek ilyen kérelmet a testülethez. Tavalyelőtt ez a szám 6361 volt, 2001-ben (a jelenlegi szabályok hatályba lépésének évében) pedig mindössze 450.

Tavaly összesen 19 956 új dokumentumot vettek fel az úgynevezett közérdekű nyilvántartásba, ami 7 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

Maros Sefcovic, a témáért felelős biztos közleményében jelezte azt is, hogy a kérelmek több mint 80 százalékát teljesítik. A közlemény az elutasításokat indokolva úgy fogalmazott: "a kötelezettségszegési eljárások panaszosai, a versenytársak vagy a versenyellenes magatartás állítólagos áldozatai azok, akik a saját érdekükben kérelmezik a dokumentumokhoz való hozzáférést, az általuk kért dokumentumok azonban gyakran nem hozhatók nyilvánosságra mások jogos érdekeinek megsértése nélkül".

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
INFORMÁCIÓSZABADSÁG