A Magyar Posta kibővíti tájékoztatását a bankkártya használat költségeiről

2012.09.21. GVH

A Gazdasági Versenyhivatal eljárása a Magyar Posta Zrt. (Magyar Posta) fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult.

A GVH a Magyar Postával szemben indított eljárásában azt vizsgálta, hogy a fogyasztók megfelelő információt kaphattak-e arról, hogy a postafiókokban történő bankkártya-használat minden esetben készpénzfelvételnek minősül, illetve tisztában lehettek-e az ezzel kapcsolatos költségekkel.

A Hivatal a vizsgálat során megállapította, hogy a Magyar Posta a vizsgált időszakban csak szóban tájékoztatta a fogyasztókat a bankkártya-használattal kapcsolatos tudnivalókról, ez azonban a díjak mértékére nem terjedt ki. A vállalkozás a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében vállalta, hogy a szóbeli felvilágosítást írásos figyelemfelhívással is kiegészíti, s kommunikációjában mindkét esetben utal arra, hogy a postai bankkártyás tranzakciók kézpénzfelvételnek minősülnek, melyek díja eltérhet a szokásos készpénzfelvételi díjtól. A GVH az eljárás során feltárt valamennyi körülmény mérlegelése után úgy ítélte meg, hogy a közérdek leghatásosabban a Magyar Posta vállalásának elfogadásával biztosítható, ezért az eljárást – a vállalás kötelezettségkénti előírásával egyidejűleg – megszüntette. A kötelezettségek teljesítését a GVH utóvizsgálatban ellenőrzi.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-67/2011.
 

  • kapcsolódó anyagok
GVH