Törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz szombaton a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét, amelyet állampapír-vásárlással kapcsolna össze a kormánypárti képviselőcsoport. Az előterjesztők az úgynevezett letelepedési államkötvénnyel is az állam finanszírozását segítenék.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, valamint két párttársa, Babák Mihály és Kapus Krisztián a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt módosítaná, amely alapján harmadik országbeli – vagyis a közösségen kívüli – államok polgárai esetében a nemzeti letelepedési engedély megadásakor különös méltánylást érdemlő körülménynek minősülne, ha a kérelmező igazolja, hogy akár ő személyesen, akár a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság minimum 250 ezer euró értékben vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt. Az értékpapírt olyan gazdasági társaságnak kell kibocsátania, amely kizárólagos tevékenységként csak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. által kibocsátott “letelepedési államkötvények” forgalmazásával foglalkozik – olvasható a javaslat indoklásában.

A hatályos törvény szerint ha fennáll a különös méltánylást érdemlő körülmény, akkor a harmadik országbeli állampolgár az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter döntése alapján bizonyos feltételek – például tartózkodási engedély vagy ideiglenes letelepedési engedély – nélkül is kaphat nemzeti letelepedési engedélyt.

Jelenleg a jogszabály azt mondja ki, hogy az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő körülményként a kérelmező egyéni körülményeit, családi kapcsolatait és egészségi állapotát értékelheti, valamint Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sportérdekét veheti figyelembe. A Fidesz tervei szerint azonban ezentúl külön nevesítenék a törvényben az említett állampapír-vásárlást is mint különös méltánylást érdemlő körülményt. Hozzáteszik, hogy a kérelmezőnek természetesen e letelepedési forma esetén is meg kell majd felelnie egyéb előírásoknak, így például büntetlen előéletűnek kell lennie.

“Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását. A letelepedés ezen formája iránt folyamodók más közvetlen befektetései pedig élénkítő hatást fejtenek ki a hazai ingatlanpiacra, kereskedelemre és befektetési piacokra” – írta indoklásában Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián.

Hozzáteszik, hogy a javaslatban nem akarják meghatározni a kibocsátandó államkötvény kamatát vagy futamidejét, ez szerintük a jogszabályi feltételek betartásával és a piaci viszonyokra való figyelemmel az ÁKK Zrt. feladata.