Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő egyes ügyintézések és eljárások – derül ki a kormány honlapján hétfőn közzétett jogszabálytervezetből.

A hatásvizsgálati dokumentum szerint az ellátásokra vonatkozó szabályozás módosítását az indokolja, hogy a Magyary-program egyszerűsítési programjának elfogadásáról szóló kormányhatározatban előírták a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő eljárások egyszerűsítését.

Azt írták, hogy a tervezett intézkedéssel a lakosság adminisztratív terhei csökkennek, és egyszerűsödik az ügyintézés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombatig várja a véleményeket a tervezethez, amely több jogszabálynak, illetve azok mellékleteinek a módosítását tartalmazza. A változtatás érintené a nyugellátás iránti igény bejelentésére szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap adattartalmát, a nyugellátás iránti igény bejelentéséhez csatolandó iratokat, a kivételes nyugellátás megállapítása, annak emelésének engedélyezése és az egyszeri segély engedélyezése iránti kérelem benyújtására szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap kitöltéséhez szükséges adatok körét.

A tervezetben előírják: át kell alakítani az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapját annak érdekében, hogy az átláthatóbb legyen, segítse elő az ügyfelek tájékoztatását, a szükséges adatlapok és elektronikus űrlapok egyszerűbben hozzáférhetőek legyenek, egyértelműen legyenek felsorolva a kérelemhez csatolandó dokumentumok, és könnyebb legyen a vonatkozó jogszabályokat megismerni. Az adatlapokat és az elektronikus űrlapokat úgy kell átalakítani, hogy a kérdések egyértelműek legyenek, lehessen tudni, mely kérdésekre kell feltétlenül válaszolni, továbbá meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az ügyfél több módon is időpontot kérhessen személyes ügyintézéshez.

A tervezetben kiemelik: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartás törvény alapján igényelhető adataihoz a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek informatikai úton és gyorsan hozzáférjenek.