Ismételten kinevezett nyugdíjazott bírák - Az OBH soron kívül intézkedik a munkaügyi perekben jogerőre emelkedett ítéletek alapján

2012.12.17. MTI

Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését Áder János köztársasági elnökhöz - közölte a hivatal honlapján pénteken.

Az OBH elnöke 2013. január 1-jével tett javaslatot a bírák határozatlan időtartamra szóló kinevezésére.

A 2996 fős bírói karból 231 bíró jogviszonya szűnt meg az Alkotmánybíróság határozata által hatályon kívül helyezett törvényi rendelkezés alapján.

Az OBH honlapján olvasható közlemény arra is kitér, hogy a felmentett bírák közül 186-an a felmentés időpontjában - saját korábbi kérelmükre tekintettel - már nyugdíjasként, nyugdíjuk folyósítása mellett dolgoztak.

Az érintett bírák közül 164-en fordultak munkaügyi bírósághoz. Az eljárásokban a hivatal a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével jár el - közölte az OBH.

"A jogerős ítéletek rendelkezéseit az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az érintett bíróságoknak éppúgy kötelességük végrehajtani, mint a jogkereső állampolgároknak. Ezért az OBH elnöke soron kívüli eljárásban intézkedett - és intézkedik a jövőben is - az érintett bírák ismételt kinevezése iránt" - olvasható a hivatal közleményében.

 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
BÍRÁK NYUGDÍJAZÁSA