Damu Roland továbbra is börtönben marad, miután a Kúria kedden helybenhagyta a korábbi jogerős másodfokú bírósági ítéletet. A sorozatszínészt tavaly márciusban ítélte jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék. A mostani döntés ellen újabb jogorvoslatnak nincs helye.

Damu Roland és ügyvédje eljárásjogi és anyagi jogi hiányosságokra hivatkozva nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához. A férfi tavaly április óta van börtönben.

Kónya István, a bírói tanács elnöke indoklásában elmondta: „a Kúria a rendkívüli perorvoslat során, felülvizsgálati eljárásban nem ténybíróságként szerepel, és nem a megtörténtek eldöntése a feladata”, hanem csak a meghozott döntések jogszerűségét vizsgálja.

A Kúria végzése szerint a per során eljárási szabálysértés nem történt, és a bűncselekmény minősítése sem volt törvénysértő. A Kúria ezért a másodfokú bírósági határozatot helybenhagyta.

A keddi tárgyalásra Damu Rolandot megbilincselve, rabruhában vezették be. A színész a döntés után nem nyilatkozott, a tárgyaláson azonban felszólalt, és tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Ügyvédje, Ruttner György védőbeszédében úgy fogalmazott, hogy a Kúria várható döntése túlmutat Damu Roland ügyén. Katasztrofálisnak nevezte annak a lehetőségét, hogy csupán egy olyan vallomás alapján állapítsanak meg bűncselekményt, amelyet semmilyen más tanú, illetve bizonyíték nem támaszt alá. Ruttner György egyebek mellett eljárásjogi szabálysértésekre, iratellenességre, valamint védence védekezéshez való jogának sérülésére hivatkozva kérte a jogerős ítélet felülvizsgálatát. Az ügyvéd a tárgyalás után nem kívánta kommentálni a Kúria végzését.

Az ügyészség képviselője szerint a felülvizsgálati indítványban nem volt olyan utalás, amely az ítéletek törvénytelenségét támasztotta volna alá. Emiatt arra kérte a Kúriát, hogy hagyja helyben a jogerős ítéletet, utasítsa el a felülvizsgálati kérelmet.

Damu Rolandot 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két napra rá az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben másodfokon eljáró bíróság tíz nappal később szabadlábra helyezte a férfit, mert – az indoklás szerint – sem a szökés, elrejtőzés, sem az összebeszélés veszélye nem állt fenn.

Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig – kisebb-nagyobb megszakításokkal – élettársi közösségben élt a sértettel. A vádirat szerint a színész 2009 nyarán egy szállodai szobában szóváltás után ököllel arcul ütötte a nőt, akinek a bal szeme bevérzett. 2010 őszén Damu Roland korábbi viszonyuk helyreállítása reményében találkozott a sértettel, a vita azonban elfajult, és a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vádlott – folytatva a bántalmazást – közösült vele. A bántalmazás következtében a sértett az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket. A nőt mentők szállították kórházba, onnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2011 szeptemberében hozott elsőfokú ítéletét. Ebben hat év börtönre ítélte a sorozatszínészt, akit akkor súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában találtak bűnösnek.

A Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban megváltoztatta a döntést, és jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Damu Rolandot a személyi szabadság kétrendbeli megsértése, testi sértés kísérlete és erőszakos közösülés bűntette miatt.