Júniustól újabb helyeken nyílnak Jogpont+ irodák az észak-alföldi régióban, ezzel a térségben 54 irodára bővül a hálózat – közölte a régióban ingyenes jogsegélyszolgálatot működtető Ipartestületek Országos Szövetség (IPOSZ).

Majoros János, az IPOSZ alelnöke a közleményben kiemelte, hogy júniustól az észak-alföldi régióban 23 tízezer főnél kisebb lélekszámú településen nyitnak jogsegélyszolgálatot Jogpont+ mini néven.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Programban indult projekt bővítésére 169 millió forint áll rendelkezésre 2014. december végéig.

Az IPOSZ tájékoztatása szerint a 2012 júliusa óta működő észak-alföldi Jogpont+ jogsegélyszolgálat 31 irodáját 3000 ügyfél kereste fel eddig, közülük több mint 1500 az idén kért segítséget problémája megoldásához.

Urbán Julianna, az IPOSZ alelnöke a szövetség közleményében úgy vélekedett, hogy szükség van a megelőző, megbízható, ingyenes, személyre szabott jogi tanácsadásra, amit igazol az azt igénybe vevők növekvő száma is.

Az IPOSZ összesítése szerint a régiót alkotó Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben az érdeklődők 31 százaléka munkajogi, 28 százaléka családjogi, 15 százaléka cégjogi, 8 százaléka közigazgatás-jogi témákban fordult az irodákhoz, adó- és társadalombiztosítás ügyekben az ügyfelek 17 százaléka vette igénybe az ingyenes szolgáltatást.

A személyes ügyfélfogadáson túl mintegy 500 érdeklődő telefonon, chaten és e-mailen keresztül kapott választ kérdéseire – írja közleményében az IPOSZ.

A munkahelykeresés mellett a leggyakrabban felmerülő kérdések a munkaszerződésekkel, felmondásokkal, bérezésekkel, szabadságokkal, vállalkozásalapítással és megszűntetéssel, pályázatokkal, különböző határozatok értelmezésével, jogorvoslati lehetőségekkel voltak kapcsolatosak – mutatott rá a szövetség.