A közigazgatás újjászervezésével és elektronizálásával, az infokommunikációnak a versenyképesség fokozásában játszott szerepével foglalkozik az Információs Társadalom Parlamentje szakmai fórum június 13-14-én – jelentették be a konferenciát szervező Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) vezetői szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Soltész Attila, az egyesület elnöke elmondta, hogy az esemény keretében megrendezett konferencián a szakma képviselőinek tudásbázisából merítve elsősorban az elektronikus közigazgatás fejlesztését kívánják a közigazgatási pozíciókból nem látható problémák feltárásával interaktív módon támogatni.

Fekete Gábor, a KIM e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára a tájékoztatón rámutatott, hogy az ország versenyképességének javításában különösen nagy szerep hárul a közigazgatás elektronizálására, ezen belül is a különböző adatbázisok, illetve nyilvántartó rendszerek közötti átjárhatóság, az “interoperabilitás” megteremtésére.

Elmondta, hogy a vállalatok működését megkönnyítő szabályozási környezet megteremtésében világméretű küzdelem folyik. Az unión belül is versenyfutás alakult ki ezen a téren és több tekintetben lemaradást kell behoznunk.

Magyarországon a közigazgatási munka több ezer jogszabályban előírt nyilvántartáson alapul. A közigazgatás elektronizálásával ezek között kell megteremteni az átjárhatóságot.

Az infokommunikációs szakma elkötelezte magát az ország versenyképességének javítása mellett és ehhez egyebek között az “infotársadalom” fejlesztésével, a digitális írástudás terjesztésével kíván hozzájárulni – mondta Vicze Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagja.

Elmondta, hogy az infokommunikációs ágazat a magyar GDP mintegy tíz százalékát termeli ki, ami lényegesen magasabb az 5 százalék feletti uniós átlagnál, ezért még a gazdasági válság idején is növekvő teljesítményt nyújtó ágazat fejlesztése a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet. Az ágazat évi 200 milliárd forintos exportja öt év alatt megduplázható lenne, ami egyúttal 10 ezer új munkahelyet is jelentene – fejtette ki.

Az ágazatra jellemző kiemelkedő dinamikát példázva Vicze Gábor rámutatott, hogy a 100 millió forint felett exportáló 50 legjelentősebb infokommunikációs cég közül 30 magyar, mégpedig olyan, amely öt-tíz év alatt jött létre “a semmiből”.

Bíró Albert, az Infotér felügyelőbizottságának elnöke az infokommunikációs ágazatban rejlő potenciál fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy a versenyképesség négy alapvető tényezője, a tőke, a természeti erőforrások, az innováció és a kvalifikált munkaerő közül Magyarország csak az utóbbi kettővel rendelkezik, abban viszont kiváló eredményeket tud felmutatni és képes élenjáró szerepre szert tenni.

“Nem csak Puskás Ferencünk van, hanem Puskás Tivadarunk is” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a távközlés alapjait Bell, Edison és Puskás fektette le.