Változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn. A jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt és gyermekgondozási díjat, aki korábban is kaphatott.

Azon munkavállalóknál sincs változás, akik ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak évek óta, vagyis esetükben az előző éves, illetve a jogosultság kezdő napját megelőző 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét.

Akiknek az utolsó vagy jelenlegi munkaviszonyukban nincs 180 napi jövedelmük, mert munkáltatót váltottak, azoknál változtak a táppénz kiszámítására vonatkozó szabályok. E szerint a táppénz összegének kiszámításánál július 15-től csak annál a munkáltatónál elért jövedelmet lehet figyelembe venni, ahol a munkavállaló megbetegedésekor dolgozik.

Eddig a korábbi munkáltatóknál elért jövedelmet is figyelembe vették a táppénz számításnál. A változás eredményeképpen a munkavállaló könnyen kiszámíthatja mennyi lesz a táppénz összege. Az OEP szerint “így egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá vált a rendszer és betegség esetén a munkavállaló is tud kalkulálni”.

Emellett míg július 5-ig beteg gyermek ápolása esetén csak az otthoni ápolás idejére járt a táppénz, már a beteg gyermek kórházi kezelésének idejére is kaphat a szülő gyermekápolási táppénzt. Továbbá a 12 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek esetén méltányosságból igényelhet táppénzt a szülő, függetlenül attól, hogy kórházban, vagy otthon kezelik a gyermeket.

Eddig erre nem volt lehetőség – hangsúlyozta az OEP, megjegyezve, hogy a méltányossági táppénz a súlyosan beteg gyermeket nevelő családok esetében nagy segítséget jelent.

Változtak a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj (gyed) összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is. Ennek lényege, hogy csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni az összeg kiszámításakor. Az OEP közleménye szerint viszont “senki nem járhat rosszabbul az új szabályok miatt”. Ezért azok esetében, akiknek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik meg, a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátások összegét, folyósítani pedig a kedvezőbbet kell.

Változott a jövedelemigazolás kiállítására vonatkozó szabályozás is. Ezért az OEP szerint már csak annak érdemes a jövedelemigazolást kérnie, aki olyan gyermekre tekintettel kér terhességi-gyermekágyi segélyt vagy gyermekgondozási díjat, aki várhatóan 2014. május 11. előtt megszületik. “Ez a módosítás könnyebbséget jelent a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is” – hangsúlyozták.

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások kiszámításának szabályváltozásairól, illetve a további módosításokról a www.oep.hu oldalon részletes tájékoztató található.