Sajtóetika, szakmai pontosság, személyiségi jogok védelme - Megalakult a Média Önszabályozó Testület

2013.09. 9. Jogi Fórum / MTI

Média Önszabályozó Testület néven működik a továbbiakban a Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testülete (MÚEET) elnevezésű ernyőszervezet - a tömörülés hétfői döntéséről Kövér Tamás titkár tájékoztatott.

A szervezet célja a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése - olvasható a közleményben. Az önszabályozás abban nyújt segítséget a médiának, hogy megválaszolja a legitim panaszokat és korrigálja tévedéseit.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az ernyőszervezet az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése által megfogalmazott alapelvek figyelembe vételével jött létre. Az EU határozata önszabályzó intézmények működtetését javasolja olyan újságírók részvételével, akik készek javítani a szakma teljesítményén, ezzel együtt az újságírás társadalmi státuszán.

Ennek alapján alakította meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet a MÚEET-t, amelyhez később csatlakozott a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete is.

A MÖT hatálya kiterjed a teljes magyar médiára; az önszabályozásnak a határon túli újságíró-szakmai szervezetek is részesei.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
SAJTÓ