Törvényi védelem könyvkereskedőknek internetes forgalmazókkal szemben - A dömpingstratégia ellen lépett fel a francia nemzetgyűlés

2013.10. 4. Jogi Fórum / MTI

A dömpinggel vádolt nagy internetes könyváruházakkal (az amerikai Amazon, a francia Fnac) szemben a hagyományos könyvkereskedőket támogató törvényt fogadott el csütörtökön a francia nemzetgyűlés.

Az internetes forgalmazók ezentúl nem ajánlhatnak egyszerre ingyenes kiszállítást és 5 százalékos kedvezményt a könyvek árára. Ez utóbbira egy 1981-es törvény értelmében van lehetőség az egységes könyvárak mellett. Az ingyenes szállítást ugyanis a képviselők tisztességtelen versenynek tekintik a gyakran rossz gazdasági helyzetben lévő hagyományos könyvkereskedők szempontjából.

A törvényjavaslatot a dömping elleni harc jegyében az ellenzéki jobboldal nyújtotta be, a kormányoldal némileg módosította, majd mindkét tábor elfogadta. A szövegről még a parlament felsőházának, a szenátusnak is szavaznia kell, mielőtt az végleges elfogadására kerül.

Aurélie Filippetti kulturális miniszter a parlamenti vitában úgy vélte, hogy "az Amazon dömpingstratégiát gyakorol". Szerinte erre bizonyíték az, hogy az ingyenes szállítást azokban az országokban nem alkalmazza, ahol a könyvek ára nem egységes.

A nemzetgyűlési szavazás előtt néhány nappal Romain Voog, az Amazon franciaországi vezetője a Le Figaro című napilapnak adott interjúban a tervezett intézkedést a fogyasztók érdekeivel ellentétesnek nevezte, miután szerinte ezzel az interneten vásárolható könyvek ára drágább lesz, mint a bolti ár.

"Ha a törvénytervezet átmegy, annak minimális hatása lesz az Amazonra, viszont büntetni fogja a fogyasztókat és veszélyeztetni fogja a kulturális sokszínűséget Franciaországban, hiszen az Amazonnak van a legnagyobb könyvkínálata, legyen szó új vagy régebben megjelent könyvekről" - hangsúlyozta az igazgató. "A könyveladásaink 70 százalékát több mint egy évvel ezelőtt megjelent könyvek biztosítják. A könyvesboltok viszont elsősorban az újdonságokra összpontosítanak, és nem tudják kiszolgálni azokat a vásárlókat, akik régebbi műveket keresnek, miután nekik azokból nincs raktáron. Vagyis tökéletesen kiegészítjük egymást" - tette hozzá Romain Voog.

A világon Franciaországban található a legtöbb könyvesbolt, mintegy 3500 hagyományos könyvkereskedéssel, amelyek közül 600-800 teljesen független, azaz nem tartozik sem kiadóhoz, sem forgalmazóhoz vagy valamelyik üzletlánchoz.

  • kapcsolódó anyagok
KERESKEDELEM
E-KERESKEDELEM
FRANCIAORSZÁG