Az elmúlt 50 év legjelentősebb beruházása keretében az igazságszolgáltatás komolyságát, méltóságát és tekintélyét kifejező épületegyüttesben kap helyet a Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Budakörnyéki Járásbíróság, illetve a Fővárosi Törvényszék Szabálysértési Csoportja, a Fővárosi Törvényszék Végrehajtó Irodája, valamint a Fővárosi Törvényszék Közjegyzői Irodája.

 A 1071 Budapest, Városligeti fasor 9-13. száma alatti ingatlant – a volt BM Kórház épületét – a 1328/2012. (IX.7.) Kormányhatározat adta az Országos Bírósági Hivatal vagyonkezelésébe. A projektet ezt követően a kabinet nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházássá minősítette.

Az egykori kórházat 2008-ban zárták be és ürítették ki, jelenleg üresen áll. A volt BM Kórház – kezdetben Korvin Ottó Kórház – épületei különböző időszakban épültek. A dr. Herczel Manó Fasor Szanatórium 1949-ben kezdte meg működését, 1951-ben készült el a Grünwald szanatórium, 1968-ban épült a hatemeletes kórházi hotelszárny, a hátsó szárnyat pedig 1981-ben nyitották meg. A meghatározó épületeken kívül, az évek folyamán további kisebb jelentőségű épülettel, toldalékkal bővült a hasznos alapterület.

Az épületek műszaki állapota is különböző minőségű, ezért az ingatlanokat át kell alakítani és fel kell újítani. A tervezésnél és a kivitelezésnél alapvető szempont, hogy az épület-együttes harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, ugyanakkor technikailag és küllemében is megfeleljen a XXI. század szellemének és elvárásainak. Összesen ugyanis 748-an dolgoznak majd itt, és napi szinten körülbelül ezer ügyfél fordul majd meg a bíróságokon.

Az ingatlan-együttes része egy fallal lekerített, bauhaus stílusban épült villa is, amely a Bajza utca 10. szám alatt található. Az épületet 1936-ban Fischer József, európai hírű építész tervezte. A kórház időszakában gyermek-rendelőként működött. A Fischer villa, amely a jövőben reprezentatív vendégfogadóként funkcionál majd, műemléki védettséget élvez: az építészettörténeti kutatásokon alapuló rekonstrukció és a korhű berendezés alkalmassá teszi exkluzív vendégek elszállásolására.

Technikai adatok:
– a Városligeti fasor és Bajza utca kereszteződésénél található telken jelenleg 12 db, részben egymáshoz kapcsolódó, épület áll
– összes nettó szint-területük 25.452 m2
– a beruházás becsült költsége: 15 Mrd Ft
– a beruházás várható befejezése: 2016. második félév