Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a Semmelweis tervben meghatározott szakmai elvek alapján 2012. november 6-tól látja el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét. Az állampolgárok panaszainak kezelése és tájékoztatása mellett a jogvédelmi rendszer ismertségének javítása, az egységes eljárásrendek alapján történő működtetése érdekében az OBDK számos intézkedést tett az elmúlt évben.

Az OBDK országos hatáskörű irodahálózatot működtet 7 regionális irodában, ahol a három terület integrált ügyfélszolgálata, központi ügyintézése történik. Ezek a helyek az intézményi elérhetőségek mellett információs pontként is szolgálnak az állampolgárok számára. Emellett akadálymentes honlapot, ingyenesen hívható zöld számot (06-80-620-055), elektronikus panaszládát is létrehoztunk. A három jogterületről az elmúlt évben több mint 25 ezer megkeresés érkezett.

2013 októberében 65 fő – 25 betegjogi, 20 ellátottjogi, 20 gyermekjogi – jogvédelmi képviselő teljes munkaidőben látja el feladatait a lakosság és a három szakterület szolgáltatóinak teljeskörű támogatása érdekében. A korábbi, számtalan jogviszonyban dolgozó munkatársak foglalkoztatási viszonya egységesedett, ennek eredményeként a munka hatékonyságának, presztízsének növelése mellett a jogvédelemre fordított idő is növekedett.

Az egységes működés érdekében az OBDK kialakított a jogvédelmi munkára vonatkozó szakmai minimumfeltétel rendszert és megalkotta mindhárom terület jogvédelmi stratégiáját is. Ezek részeként eljárási szabályokat és eljárásrendeket, protokollokat rögzítettek.

A szervezet újraindította a jogvédelmi képzést mindhárom területen, így az elmúlt 1 évben 147 fő kapott jogvédelmi tanúsítványt.

Az OBDK 2013. október 25-től múködteti a határon átnyúló egészségügyi ellátás magyarországi tájékoztatási rendszerét, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontot.

A szervezet az elmúlt évben a társintézményekkel történt szoros munkakapcsolat mellett több szakmai és civil szervezettel, egyházzal, jogi és orvosi karokat működtető egyetemmel, képzőhellyel alakított ki együttműködést.

Az OBDK az elmúlt egy évben megteremtette azokat a feltételeket, amelyek segítik a betegjog, ellátottjog és gyermekjog védelmi rendszerének eredményesebb működését, és támogatják a közép- és hosszú távú stratégiai célok megvalósulását.