A módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendelet november 20-tól előírja azt, hogy a lakossági gázkészülékek kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségét a gázszolgáltató viseli – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.

Akinek 1981 előtti, vagy ismeretlen időpontban beszerelt a gázkészüléke, annak ez év végéig kell kérnie a felülvizsgálatot a gázszolgáltatójától. Ez utóbbi a felülvizsgálatot jövő év szeptember 30-ig végzi el.

Mindenki másnál a 10 évente kötelező gázmérőcserével együtt végzi el a szolgáltató a készülékek ingyenes felülvizsgálatát is – tette hozzá az államtitkár.

A vizsgálatról hivatalos jegyzőkönyv készül, ez alapján kell a tulajdonosnak elvégeztetnie a készülék javítását, illetve – szükség esetén – a cseréjét. E költségek azonban már a tulajdonost terhelik.

Az államtitkár elmondta, hogy egy kormányhatározat alapján az év végéig kell a fejlesztési tárcának egy olyan alapot kell létrehoznia, amelyből a gázkészülékcserék támogathatók.

A kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan szervezetet, amely a lakossági bejelentések alapján ellenőrzi a javítások, cserék szükségességét, illetve a hibák kijavíttatását is.