Súlyos emberi jogi aggályokat vetnek fel azok a jelentések, amelyek szerint Görögország állítólag tömegével fordítja vissza és toloncolja ki a határára érkező bevándorlókat és menekülteket, illetve a parti őrség és a határrendészet tagjai rosszul bánnak a bevándorlókkal – vélekedett keddi közleményében Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Muiznieks felszólította a görög hatóságokat, hogy minden feljegyzett esetet hatékonyan vizsgáljanak ki, és minden szükséges intézkedést hozzanak meg annak érdekében, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő újra.

A biztos még december elején küldött levelet Athénba a közrendért és a tengerészeti ügyekért felelős miniszternek. A levelet pedig most tették közzé a tárcavezetők válaszaival együtt.

A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa üdvözli annak a jogszabálynak az elfogadását, amely védeni hivatott az országba érkezőket, és már az érkezésüket követő időszakban orvosi és szociális ellátást tesz lehetővé számukra.

“Mindazonáltal a külföldiek tömeges kitoloncolása sérti a nemzetközi és európai emberi jogi előírásokat” – húzza alá az ombudsman, rámutatva, hogy súlyos aggályok fogalmazódnak meg azzal kapcsolatban, hogy Görögország eleget tesz-e az ENSZ menekültügyi egyezményében lefektetett, úgynevezett “non-refoulement” elvének, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy senkit sem lehet akarata ellenére visszatoloncolni egy olyan országba, ahol baja eshet.

A biztos szerint ráadásul a jogsértő gyakorlat nem is hatásos, mert aki kilátástalan helyzetbe kerül, az így is útnak indul majd, akár élete kockáztatásával is.

“Nemzetközi jogi kötelezettségei tiszteletben tartása érdekében Görögországnak gyökeresen változtatnia kell migrációs politikáján és gyakorlatán” – fogalmaz Muiznieks.

Január 10-én kelt válaszlevelében Nikosz Dendiasz görög polgári védelmi és közrendügyi miniszter tájékoztatta az ombudsmant, hogy Athén az EU jóváhagyásával és támogatásával fejleszti idegenrendészeti infrastruktúráját. Biztosította, hogy Görögország elkötelezett az emberi jogok mellett, és minden olyan ügyet, amelyben bántalmazás vagy felhatalmazás és rendes eljárás nélküli tömeges visszatoloncolás gyanúja merül fel, alaposan kivizsgálnak, s a vizsgálatok eredményéről Muizniekset is értesíteni fogják.

Hasonló hangnemben válaszolt Muiznieks levelére Miltiadész Varviciotisz tengerészeti miniszter is, aki a megfogalmazott vádakban szereplő állításokat elfogadhatatlannak és összeegyeztethetetlennek nevezi a hatályos joggal és a görög parti őrség szakmai és etikai mércéivel. Varviciotisz is a visszaélések szigorú kivizsgálását és a felelősök megbüntetését ígérte.