Az atomerőművi szakhatósági eljárások határidejéről - Kormányrendelet készül, várhatóan februártól lesz hatályban

2014.01.21. Jogi Fórum / MTI

A kormány rendeletben határozza meg az atomerőműveket érintő szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési, valamint az ország fenyegetettségi szintjének megállapítására rendelkezésre álló határidőket; a kormány honlapján megjelent tervezet szabályait várhatóan februártól kell alkalmazni.

A szakhatósági eljárások közül 45 napos az ügyintézési határideje a telephely alkalmasság, valamint az erőmű létesítés, bővítés, üzemidő hosszabbítás nukleáris biztonsági engedélyezése; a létesítmény átalakításához szükséges biztonsági engedély; az időszakos biztonsági felülvizsgálat keretében talált eltérés jóváhagyása, továbbá a tervezési alapfenyegetettség meghatározása, illetve a fizikai védelmi terv engedélyezése.

Harmincnapos az ügyintézési határideje egyebek között a nukleáris építmény építési engedélye ellenőrzésének, a nukleáris létesítmény baleset-elhárítási intézkedési terve ellenőrzésének, továbbá a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltési feltételei jóváhagyásának is.

Az ügyintézési határidők - mindkét esetben - egyszer, 10 nappal meghosszabbíthatók.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) állapítja meg, hogy Magyarország területét az atomenergia alkalmazása mennyire fenyegeti. A tervezési alapfenyegetettség első alkalommal való megállapítására 6 hónapot kap az OAH. A hivatal vezetője ezt egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal hosszabbíthatja meg.

Ugyanennyi idő áll rendelkezésre a nukleáris létesítmény és a radioaktív hulladék átmeneti és végleges tárolója - fizikai védelmi terv szerinti - megvalósításához szükséges engedély kiadásához is.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYRENDELET