Március 1-től, mielőtt a bank felmondaná a jelzáloghitel szerződést, részletes elszámolást kell készítenie az addigi fizetésekről és a fennálló tartozásról – tartalmazza az új hitelintézeti törvény.

Jelenleg is köteles a bank az írásbeli fizetési felszólításban felhívni a hitel felvevőjének, valamint a kezes figyelmét is néhány fontos dologra. Így a teljes fennálló és a lejárt tartozás összegére, a fizetendő kamat és késedelmi kamat mértékére, valamint a nemfizetés esetén növekvő kamatteherre és a tartozás rendezésének elmaradása esetén várható jogkövetkezményekre.

Március 1-től a bank kötelezettsége lesz, hogy a fizetési felszólításhoz részletes elszámolást mellékeljen. Ebben be kell mutatni a szerződés megkötésétől kezdődően, az egyes évek befizetéseit, de ha a az adós kéri, akkor az addigi fizetést havi bontásban kell közölni. Ki kell mutatni a visszafizetett tőke összegét, az elszámolt kamatot, késedelmi kamatot és az egyéb költségeket. Végül a tőkésített kamatot és a fennálló tartozást kell tartalmaznia a kimutatásnak.