Letették esküjüket a nemzetiségi szószólók az Országgyűlés alakuló ülése után kedden a Parlamentben. Kövér László házelnök köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a szószólók tevékenysége hozzájárul majd a kulturális örökség ápolásához.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: több mint húszesztendős adósságot sikerült a mai nappal törleszteni.

Emlékezetett, a lehetőség minden nemzetiség előtt adott volt, hogy szószólót, vagy – ha az április 6-i választáson résztvevők száma lehetővé tette volna -, akkor képviselőt juttasson az Országgyűlésbe. Kövér László fontosnak tartotta, hogy az a szempont érvényesüljön a törvényhozásban, amelyet Magyarország is szeretne, ha magyar nemzethez tartozók javára érvényesülne más országok törvényhozásában.

Ez a lehetőség a szószólók számára megteremtődött, az új Országgyűlés új korszakot is nyit az ország életében – mutatott rá Kövér László, aki szerint sok nyitott kérdés van még, amit együttesen kell megválaszolniuk.

A házelnök azt ígérte, hogy jó szándékkal próbálják majd segíteni a szószólók munkáját, és mindenben igyekeznek a rendelkezésükre állni annak érdekében, hogy ha lehet konszenzussal, ha nem, akkor jó kompromisszumokkal tudjanak együttműködni. Kövér László végül jó egészséget, sok sikert, szerencsét és támogatást kívánt azok részéről, akik a szószólókat az Országgyűlésbe küldték. Szavai szerint ezen támogatás nélkül nem lehet ezt a munkát tisztességgel végezni.

z új, a korábbinál kisebb létszámú Országgyűlésnek 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában ezentúl 13 nemzetiségi szószóló is részt vesz.

A szószólók anyanyelvükön tették le esküjüket.