A civil szervezeteknek minden év május 31-ig kell megküldeniük az előző évről szóló, a jogosult szerv által jóváhagyott beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalnak. Az OBH az eredeti dokumentumot vagy annak hitelesített másolatát letétbe helyezi és honlapján (a birosag.hu oldalon) a „Civil szervezetek és alapítványok névjegyzéke” megjelölés alatt közzéteszi.

A közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek a közhasznúsági mellékletet is be kell nyújtaniuk. Fontos, hogy a 2012. január 1-je előtt közhasznúnak, vagy kiemelkedően közhasznúnak minősített szervezetek 2014. május 31-ig kezdeményezhetik a Civil törvény szerinti közhasznú szervezetkénti nyilvántartásba vételüket. A közhasznú nyilvántartásba vételi kérelmet a nyilvántartásba vevő törvényszéknél kell előterjeszteni, tehát nem az OBH-nak kell megküldeni. Ez azért fontos, mert a megjelölt határidő után már csak ezek a szervezetek jogosultak a közhasznú megjelölés használatára, és az ehhez kapcsolódó kedvezmények igénybevételére.

Amennyiben a civil szervezetnek van jogi személyiségű szervezeti egysége, a Civil törvény módosuló szabályai szerint, az is köteles beszámolót készíteni.

Fontos kiemelni továbbá, hogy az OBH kizárólag azon beszámolók őrzését és kezelését végezheti, amelyek esetében a beküldő szervezet azonosítható.

A beszámolók beadásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat az érintettek megtalálják a birosag.hu honlapon, a„Tájékoztató a civil szervezeteket terhelő – beszámolóikkal kapcsolatos – letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségről” cím alatt.

A fent megjelölt kötelezettségek a Magyarországon – bíróság által – nyilvántartásba vett civil szervezeteket terhelik. Ilyennek minősül az egyesület, valamint az alapítvány. Egyesületi formában működhetnek például a szövetségek, szakszervezetek, sportegyesületek vagy a polgárőr szervezetek.