A nyugdíjrendszer reformját javasolja a kormánynak és az Országgyűlésnek a Népesedési Kerekasztal; a testület által kidolgozott koncepció szerint a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a gyermeknevelésre fordított erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is.

A Népesedési Kerekasztal javaslatairól Benkő Ágota, a testület elnöke hétfőn tájékoztatott.

A koncepció készítői emlékeztettek arra, hogy a magyar társadalomban kritikus mértéket öltött a gyermekvállalás visszaesése, és az “elöregedés, a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése belátható időtávon belül finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert”.

Ennek elkerüléséhez több gyermek vállalására és a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felnevelésére van szükség, de a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer csaknem kizárólag felosztó-kirovó elven működik, és gyakorlatilag bünteti a gyermekvállalást. A jelenlegi rendszer “igazságtalan, gyakorlatilag önfelszámoló, és ezért korrekcióra szorul” – olvasható a közleményben.

A testület több konkrét javaslatot is tett arra, miként lehetne az új nyugdíjrendszerben érvényesíteni a gyerekvállalás és -nevelés erőfeszítéseit. Eszerint például azoknak a kezdőnyugdíját, akik “egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval” súlyoznák. Egy másik javaslat szerint a nyugdíjkorhatárt a gyermeknevelés figyelembevételével állapíthatnák meg.

A kerekasztal szerint fontos, hogy átlátható, mindenki számára érthető elvek alapján álló nyugdíjrendszer jöjjön létre. Úgy látják, hogy egy megfelelő reform fenntarthatóvá és hosszabb távon is finanszírozhatóvá tenné a nyugdíjrendszert, ugyanakkor jelentős mértékű igazságtalanságot korrigálna, és kiiktatna egy mesterségesen létrehozott és fenntartott, erős “termékenységi ellenösztönzőt”.

Jelezték azt is, hogy a nyugdíjreform a 40. életévüket betöltöttekre már nem vonatkozna.

A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében alakították meg a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében, a 2012-ben elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A kerekasztal már korábban is több olyan javaslatot dolgozott ki, amellyel azt igyekeztek elősegíteni, hogy a családok könnyebben tudjanak gyerekeket vállalni.