A kitüntetések adományozási rendjéről - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.09. 5. Jogi Fórum / MTI

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés - a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt - adományozásának rendjét.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a négy kitüntetés odaítélésének előkészítésére kitüntetési bizottságot hoz létre a kormány. A bizottság elnöke a miniszterelnök helyettesítésére első helyen jogosult miniszterelnök-helyettes, tagjai a miniszterek és a Köztársasági Elnöki Hivatal delegáltja, titkára a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter.

Kitüntetések nemzeti ünnep alkalmával adományozhatók, ettől a köztársasági elnök - miniszterelnöki előterjesztésre - kivételes esetekben eltérhet. Kitüntetés adományozására vonatkozó indítványt "a kitüntetés alapjául szolgáló tevékenység szerinti feladatkörrel érintett miniszternél" lehet tenni.

A bizottság a javaslatokat értékeli, és az adományozás szempontjainak mérlegelésével összehangolt ajánlást készít a miniszterelnöknek a köztársasági elnökhöz intézendő kitüntetési előterjesztésre. Külföldi állampolgárok az ajánlást a külpolitikáért felelős miniszter készíti. A kitüntetésre ajánlott személyek előterjesztéséről a miniszterelnök a bizottság ajánlásának ismeretében dönt - olvasható a Magyar Közlönyben.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYRENDELET