Hadifoglyoknak minősülnek a kubai Guantánamo amerikai támaszponton fogva tartott tálib, illetve al-Kaida harcosok , és ezért a nemzetközi jog alapján védelem illeti meg őket – hangoztatta szerdán Genfben Mary Robinson, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Robinson szerdán újságíróknak elmondta, hogy a jogi szakértők többsége nem ért egyet az Egyesült Államok deklarált nézetével, miszerint a tálib, illetve az al-Kaida szervezethez tartozó harcosok “illegális fegyveresek” voltak, és ebből kifolyólag nem vonatkoznak rájuk a genfi egyezmény jogvédő normái. A jogi szaktekintélyek úgy vélik, hogy a fenti fegyveresek a helyzet összetettsége ellenére egy nemzetközi katonai konfliktus szereplői voltak, jelenleg pedig a hadifoglyok jogi státusában vannak.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint ha az amerikai fél ezt kétségbe vonná, a genfi jegyzőkönyvek alapján egy nemzetközi törvényszéknek kellene felállnia a vitás kérdés eldöntésére. Robinson asszony ezenkívül kifejezte aggodalmát, hogy az amerikai katonai rendészet – a főbiztos jelenlegi információi alapján – embertelenül bánik az Afganisztánban elfogott – és részlegesen már a kubai Guantánamóra átszállított – foglyokkal. Victoria Clarke, a Pentagon tárca szóvivőnője kedden tagadta ezt, a több emberi jogi szervezet által már korábban hangoztatott állítást.