Hétfőtől indíthatnak pert a bankok a forinthiteles szerződések ügyében - Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli

2015.01. 5. Jogi Fórum / MTI

A forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében a bankok 2015. január 5. és 12. között indíthatnak pert a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében. Hétfő délutánig nem érkezett keresetlevél pénzintézettől a Fővárosi Törvényszék szóvivőjének tájékoztatása szerint.

A nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között - vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig - kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után - azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül - szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének tavaly szeptemberi tájékoztatása szerint 400 pénzintézetnek kell minden fogyasztói deviza- és forinthitellel elszámolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot - nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt - érint.

Kapcsolódó cikk:

A bankoknak vissza kell téríteniük az árfolyamrés miatti túlfizetéseket - November elsején hatályba lépett az elszámolási törvény

A jó adósokkal való elszámolás módszertanáról - Megjelent az MNB-rendelete

Forintosított devizahitelek

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
POLGÁRI JOG
BANK
DEVIZAHITEL