Emberi méltóságot sértett a Maksa-hiradó? - Viccelődés nemi erőszakkal - Az NMHH eljárást indított a Hír TV ellen

2015.01.22. Jogi Fórum / MTI

Eljárást indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben, mert a szilveszteri műsorban egyetemista nők megerőszakolásával viccelődtek - közölte az NMHH sajtóosztálya.

Keddi ülésén határozott úgy a testület, hogy megvizsgálja, megfelelt-e a Maksa-híradó az emberi méltóság tiszteletben tartása és a megfelelő korhatár-besorolás követelményének.

Mint írják, az adás ellen hat nézői panasz érkezett. Emlékeztetnek arra is, hogy a testület az emberi méltóság megsértése miatt legutóbb a Class FM Morning Show-jának egyik tavaly szeptemberi adása miatt szabott ki bírságot a rádió médiaszolgáltatójára, 450 ezer forint értékben.

Tavaly szeptemberben indított az ELTE rektora kari szintű fegyelmi eljárásokat az intézmény két gólyatáborában történtek miatt. A fonyódligeti, tanítóképző kari gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban obszcén, trágár dalokat énekeltettek. Sajtóinformációk szerint az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában is történt nemi erőszak, az ügyben a dékán feljelentést tett.

A gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt egy munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január elején. A testület feladata egy ajánlás elkészítése, amelynek alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

Ugyanakkor mutatta be a gólyatáborokkal foglalkozó vizsgálatának eredményét az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos a felsőoktatási törvény módosítását javasolja az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést.

Kapcsolódó cikk:

Nemi erőszak jogi egyetemi gólyatáborban - Távozik az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának HÖK-elnöksége

Hallgatói jogok a gólyatáborokban - A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ALAPJOGOK
NMHH