Agrárminiszteri V4 +4 találkozó Csehországban - Fő témák: élelmiszeri csalások, tejszektor és talajkezelés

2015.08.27. Jogi Fórum / MTI

Az élelmiszerláncban előforduló csalások, a tejszektor helyzete és a talajkezelés legfőbb problémái voltak a központi témái a V4+4 agrárminiszteri találkozónak, amelyre a megnyílt Zeme Zivitelka (Éltető Föld) nemzetközi mezőgazdasági kiállítás megnyitása alkalmával került sor a dél-csehországi Ceské Budejovicében.

A találkozón a magyar földművelésügyi minisztériumot Nagy István parlamenti államtitkár képviselte, aki részt vett a kiállítás megnyitóján is.

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, valamint a négy meghívott ország - Ausztria, Bulgária, Románia, Szlovénia - agrárminisztériumának képviselői egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos az egyes országok élelmiszer-felügyeleti szervei közötti szoros együttműködés és a rendszeres információcsere.

"Csak egymás következetes és gyors tájékoztatásával tudjuk megakadályozni a hamisított élelmiszereket piacrajutását. Cseh szempontból ezt kiemelt feladatnak tartom" - hangsúlyozta Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak a tanácskozásról.

A V4-es országoknak közösen kell fellépniük az Európai Unióban a tejszektor gondjainak megoldása érdekében, amely éppen most van a napirenden - szögezte le Jurecka.

Örvendetes, hogy a 2013-ban kirobbant lóhúsbotrány óta az Európai Bizottság is kiemelt ügyként kezeli az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelmet - mondta felszólalásában Nagy István. Az államtitkár kiemelte, hogy tagállami szinten hatékony fellépést a különböző szakterületeket felügyelő hatóságok együttműködésének szorosabbra fogása eredményezhet. Megerősítette, Magyarország teljes elkötelezettséggel vesz részt az élelmiszer-hamisítás visszaszorítására irányuló közösségi ellenőrzésekben, együttműködésekben.

A megnyílt Zeme Zivitelka a legnagyobb csehországi mezőgazdasági szakkiállítás, amelyet évente több mint százezren keresnek fel. A számos külföldi kiállító között magyar élelmiszer-ipari és mezőgazdasági gépeket gyártó cégek is ott vannak.

  • kapcsolódó anyagok
MEZŐGAZDASÁG