Ferenc pápa washingtoni, New York-i és philadelphiai látogatásának biztosítása lesz az Egyesült Államok legnagyobb személyi biztonsági művelete – közölte Philadelphiában Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter.

A várakozások szerint a három nagyváros mindegyikében több százezren próbálnak majd meg akár csak egy pillantást vetni a világszerte rendkívül népszerű katolikus egyházfőre, ennek megfelelően a biztonságára a szövetségi és a helyi biztonsági szervek sok ezer embere fog vigyázni. Johnson a pápalátogatást mindhárom városban különleges nemzetbiztonsági eseménnyé nyilvánította.

Ilyen, rendkívül ritka szövetségi biztonsági minősítést rendszerint az elnöki beiktatások, az Unió helyzetéről szóló elnöki beszédek és a NATO-csúcsok szoktak kapni. De az ilyen szintű előkészületek 2002-ben – az előző évi terrortámadásokat követően – kijártak a téli olimpiának és a XXXVI. Super Bowlnak is. A különleges nemzetbiztonsági események biztosítására az amerikai költségvetésben évi 4,5 millió dollár áll rendelkezésre, de azt illetékesek nem közölték, hogy ez fedezi-e Ferenc pápa látogatásának biztosítását is.

A pápa, aki kedden Kubából érkezik az Egyesült Államokba, Washingtonban egyebek között felkeresi a Fehér Házat és a kongresszust, és részt vesz egy parádén a Constitution Avenue-n. New Yorkban – ahol látogatása egybeesik majd az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitájával – a Madison Square Gardenben misézik majd, és részt vesz egy Central Park-i körmeneten. Philadelphiában másfél-kétmillió ember előtt mutat be misét.

Szakértők szerint a pápa elleni fenyegetés nem pusztán elméleti, hiszen II. János Pál ellen 1981-ben merényletet követtek el a Vatikánban. A lengyel születésű pápa és XVI. Benedek is járt már Amerikában, de Ferenc biztosítása rendkívüli népszerűsége és a hívőkkel való közvetlen kapcsolata miatt sokkal nagyobb próbatételt jelent majd.

A pápai látogatás biztosítására az illetékes szervek hónapok óta készülnek, de ennek konkrétumairól kevés információ szivárgott ki. Annyi mindenesetre publikussá vált, hogy Philadelphiában például az egyes szolgálatok és intézmények közötti folyamatos videó-, rádió és közvetlen kommunikációt biztosító központban 50 szervezet 90 munkatársa teljesít majd folyamatos szolgálatot.

Joseph Clancy, az elnök és az Egyesült Államokba látogató állami csúcsvezetők biztonságáért felelős Secret Service igazgatója a Johnson miniszterrel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szolgálat ügynökei a nyár folyamán a Vatikánban találkoztak Ferenccel, valamint a Szentszék biztonsági szolgálatával. A Szent Péter téren részt vettek a nyitott pápamobil biztosításában, és megfigyelték az egyházfő mozgását.

A Secret Service védelmi egységei egy pápamobil-másolat segítségével készültek a rájuk váró feladatra, amely azért is hatalmas, mert Ferenc szeret elvegyülni a hívek hatalmas tömegében. Az amerikai testőröket vatikáni tisztségviselők arra kérték, hogy ne szorítsák a pápát kordonok közé.

A biztonsági intézkedések az érintett nagyvárosokban rendkívül kényelmetlen helyzeteket teremtenek majd az ott lakók számára, ami sokak szerint egyes esetekben a kívánttal ellentétes hatást válthat ki – írta pénteken online kiadásában a The Washington Post. A washingtoni szövetségi alkalmazottakat például felszólították, hogy keddtől csütörtökig otthonról végezzék munkájukat, amennyire ez lehetséges. Philadelphiában a pápa ott-tartózkodása idején a tervek szerint lezárják az autópályákat és a hidakat is.

A The Wall Street Journal pénteki közlése szerint a Vatikán kifogást emelt az ellen, hogy az Obama-kormány kiket hívott meg a pápa fehér házi fogadására. A kifogásoltak között van Gene Robinson, az amerikai episzkopális egyház első nyíltan homoszexuális (volt) püspöke, Simone Campbell apáca, aki bírálta a Szentszéket az abortusz és az eutanázia ügyében való hallgatása miatt, valamint Mateo Williamson, a Dignity USA elnevezésű katolikus LGBT-közösség társelnöke is.

Az egyház részéről a lap szerint szóvá tették, hogy az ezekkel a személyekkel készítendő közös felvételeket akár úgy is lehet majd interpretálni, hogy a pápa támogatja az ügyüket.