A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) üdvözli az unió luxembourgi bíróságának közzétett döntését, amely alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok vizsgálhatják, hogy külföldre irányuló adattovábbításkor a célország megfelelő adatvédelmi szintet biztosít-e. Az ítélet érinti a “biztonságos kikötő”-rendszert, vagyis az unióból az Egyesült Államokba történő személyes adatok továbbítását.

Az eljuttatott közleményben az áll: eddig, ha az Európai Bizottság (EB) határozata szerint valamely harmadik ország megfelelő védelmi szintet biztosított a személyes adatok védelme terén, a tagállami adatvédelmi hatóságok nem ellenőrizhették az érintett ország által nyújtott biztonsági garanciákat. A luxemburgi bíróság azonban kimondta: az EB erről szóló határozatától függetlenül a tagállami adatvédelmi hatóságoknak joga van ahhoz, hogy teljes függetlenséggel megvizsgálják a harmadik országba irányuló adattovábbításkor az adatvédelmi garanciák meglétét.

Az ítélet kimondta az EB azon határozatának érvénytelenségét is, amely az úgynevezett biztonságos kikötő (safe harbour)-rendszer alapján lehetővé tette személyes adatok továbbítását az Amerikai Egyesült Államokba.

A bírósági határozat értelmében alapjaiban kell újraszabályozni az Egyesült Államokba irányuló adattovábbításokat – áll a NAIH közleményében.

A bíróság a bizottsági határozat érvénytelenségét egyebek mellett arra alapozta, hogy az Egyesült Államok hatóságai hozzáférhettek az unió tagállamaiból továbbított személyes adatokhoz, és azokat akár a továbbításuk eredeti céljával összeegyeztethetetlen módon is kezelhették. A bíróság a nemzetbiztonsági célú felhasználásokkal kapcsolatban is hiányolta a garanciákat, például azt, hogy az érintett embereknek nem volt jogorvoslati lehetősége – írták.

A NAIH elemzi az ítéletből fakadó teendőket, és az uniós országok adatvédelmi hatóságával egységes véleményt dolgoz ki. Szakértői szinten már ezen a héten rendkívüli egyeztetésre kerül sor, a következő héten pedig a hatóságok vezetői plenáris ülésen alakítják ki közös álláspontjukat – közölték.