Egyre elégedetlenebbek az Európai Unióval a csehek, s amennyiben most új népszavazást tartanának a szervezethez való csatlakozásról, akkor az negatív eredményt hozna.

Csehország uniós tagságával jelenleg a lakosság 58 százaléka elégedetlen. Ők egy esetleges új népszavazáson a belépés ellen voksolnának. A elégedettek aránya 38 százalék, ők most is a belépést támogatnák – derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét  nyilvánosságra hozták Prágában.

Szociológusok szerint a jelenség nyilvánvalóan összefügg a migrációs válsággal, konkrétan azzal, hogy az emberek nagy része szerint az Európai Unió eddig képtelen megfelelően kezelni a felmerült problémákat.

Prága és néhány más uniós tagállam ellenzi a tartós menekültkvótákat, amelyeket Brüsszel a migránsválság megoldására javasolt. A szóban forgó államok, köztük Magyarország, azonban kisebbségben van véleményével.

Csehország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, s a tagság támogatását rendszeresen mérik. A most mért elégedetlenség az elmúlt 11 év alatt a legmagasabb – mutatott rá a STEM. A felmérések szerint az EU-tagság támogatói 2011-ig voltak többségben, azután kisebbségbe kerültek.

Az EU-tagságot továbbra is a fiatalok, a magasabb képzettséggel rendelkezők és a jobb anyagi körülmények között élők támogatják leginkább. A 45 évnél idősebbek körében azonban az utóbbi években jelentősen megcsappant az EU-t támogatók aránya. Politikai szimpátiák alapján az EU-tagságot leginkább a jobboldali pártok hívei támogatják, míg a baloldali pártok szavazói nagyobb mértékben ellenzik.