A január 1-jétől hatályba lépő 15 százalékos új személyi jövedelemadó (szja) kulcs körülbelül 120 milliárd forintot hagy a magyar adózóknál, és arra lehet számítani, hogy ennek nagyobb részét fogyasztásra költik – mondta Lőcsei Tamás, a PWC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

A szakértő hozzátette, így általános forgalmi adó-, és egyéb bevételek keletkeznek, tehát az intézkedés nem jelent 120 milliárd forintos rést a központi költségvetésben.

A társasági adót érintő változások közül Lőcsei Tamás felhívta a figyelmet a növekedési adóhitel kedvezményre, amely alapján az előírásoknak megfelelő vállalkozások az adót két évre elnyújtva fizethetik meg, vagyis kamatmentes hitelhez jutnak.

Az is segítheti jövőre a vállalkozásokat, hogy iparűzési adónál az önkormányzatoknak lehetőségük lesz különböző kedvezmények bevezetésére – ismertette.

A szakértő szerint jelentős kedvezményeket kapnak a környezetkímélő gépjárművek, ezért lesznek olyan vállalkozások, amelyek megfontolják, hogy érdemes-e ilyen flottát vásárolniuk. Egyelőre a járművek töltésére is van ingyenes lehetőség, tehát használóiknak sem benzinre, sem áramra nem kell költeniük.