A magyar és európai méhészeket és fogyasztókat veszélyeztető tendencia megállítása érdekében a kevert mézekben található importméz azonnali ellenőrzését kérte Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosától.

Az eljuttatott közlemény szerint a Phil Hogannek címzett levélben a képviselő segítséget kér az ipari úton előállított, inkább cukorszirupnak tekinthető és az unióba dömpingáron behozott importméz kiszűrésében.

A Eurofins francia laboratóriumnak az EU belső piacán árusított kevert mézekre vonatkozó vizsgálati jegyzőkönyvei egyértelműen bizonyítják, hogy a kevert mézekben található importméz összetevők komoly kockázatot jelentenek – támasztotta alá kezdeményezését Erdős Norbert.

Sokan visszaélnek a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 2011-es rendelet nem kellően szigorú előírásaival, az “EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke címke alkalmazásával” – mutatott rá a fideszes politikus. Hozzátette: ezért indítványozza a rendelet felülvizsgálatát. A csomagolás címkéjén tehát azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált unión kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen – áll a közleményben.