Az elnök a fegyverviselés és eladás szigorítása mellett érvelt - Az amerikaiak 67 százaléka támogatja az elnöki intézkedéscsomagot

2016.01. 8. Jogi Fórum / MTI

Barack Obama amerikai elnök a fegyverviselés és -eladás szigorítása mellett érvelt a CNN hírcsatorna által szervezett nyilvános vitán.

Obamának az észak-virginiai Fairfax egyetemén helyi idő szerint csütörtök este tartott mintegy egyórás rendezvénye előtti percekben hozta nyilvánosságra a The New York Times az elnök cikkét, amelyben azt írta: nem kampányol olyan demokratikus politikusnak, aki nem támogatja a fegyverviselés és -eladás szigorítását. 

A helyszínen a hírtévé munkatársa, Anderson Cooper az interjú elején megkérdezte Obamát: "Van fegyvere? Nem is érezte soha szükségét, hogy fegyvere legyen?" A politikus nemmel válaszolt, noha chicagói éveiből fegyverrel elkövetett erőszak emlékeit idézte fel. "A fegyveres erőszak kétharmada öngyilkosság, a gyermekáldozatok nagy része baleset áldozata, vagyis teljesen nem iktathatjuk ki a fegyver okozta tragédiákat, de a fegyverviselés és -eladás szigorításával jócskán csökkenthetjük az erőszakos cselekedetek arányát" - fogalmazott az elnök, akit a közönség nagy tapssal köszöntött, s akinek a később kérdéseket feltevő vendégek köszönetet mondtak az elnöki rendeletért.     

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az NRA (Nemzeti Lőfegyver Szövetség) története során támogatta a fegyvert vásárlók ellenőrzését, de - mint mondta - ma elutasítja, hogy a kormányzatnak van felelőssége abban, hogy a forgalomba kerülő termékek mindegyike biztonságos legyen, akár autós biztonsági övekről, akár lőfegyverekről van szó.

Obama ugyanakkor elutasította, hogy bizonyos körök azt sulykolják: a szövetségi kormány összeesküvést sző, és szükségállapot bevezetésének előjátékaként el akarja venni, be akarja gyűjteni a fegyvereket az állampolgároktól. "Én még egy évig itt leszek, mikor is kellett volna belefognom ebbe az összeesküvésbe?" - mosolyogta el magát Obama.     Megismételte, hogy változatlanul támogatja az alkotmányos jogot a lőfegyver-viselésre, ugyanakkor fontosnak mondta a fegyverekkel elkövetett mészárlások visszaszorítását.

A George Mason Egyetem aulájában tartott rendezvényen megjelentek olyan vendégek is, akiknek hozzátartozója fegyveres erőszak áldozata lett. Köztük volt Mark Kelly és felesége, Gabrielle Gifford is. Gifford az az arizonai demokrata párti képviselő, akit 2011-ben egy fegyveres merénylő életveszélyesen megsebesített. Túlélte, betegágyánál ott volt Barack Obama is. A volt politikus férje, Mark Kelly most megfogalmazta a kérdést: Amerikában ma 350 millió lőfegyver van, 65 millió helyen, s vajon hogyan lehet ezt ellenőrizni?

A CNN a rendezvény előtt pár órával hozta nyilvánosságra a legújabb felmérését, s e szerint az amerikaiak 67 százaléka támogatja a szigorításról szóló elnöki intézkedéscsomagot, de 37 százalékuk szkeptikus a megvalósítással kapcsolatban.

  • kapcsolódó anyagok
FEGYVEREK
USA