Az Európai Bizottság nyugtalan a lengyel alkotmánybírósági törvény miatt - Vizsgálni fogják a jogállamisági mechanizmus keretében a kérdést

2016.07.26. Jogi Fórum / MTI

Számos aggályos kérdést nem sikerült eloszlatnia a lengyel parlament által előző héten elfogadott alkotmánybírósági törvénynek, sőt néhány újabb kétely is felmerült a tervezett jogszabállyal kapcsolatban - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő leszögezte, "tudjuk, hogy az alkotmánybíróság működéséről szóló, múlt hét pénteken megszavazott jogszabály számos fontos aggályos kérdésre nem adott megfelelő választ", a törvény kapcsán ugyanakkor néhány újabb kétely is felmerült.
    

Szkínász újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brüsszeli bizottság hamarosan meg fogja vizsgálni a kérdést a Lengyelországgal szemben életbe léptetett jogállamisági mechanizmus keretében.
    

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brüsszeli testület továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a lengyelországi fejleményeket.
    

A lengyel parlament által előző héten elfogadott, de még az államfő aláírására váró törvény az előterjesztői szerint lezárja a taláros testület körüli válságot, ellenzéki politikusok azonban úgy vélik, hogy az sérti a hatalom megosztásának elvét és megbénítja az alkotmánybíróság munkáját.
    

Az alkotmánybíróság helyzete miatt az Európai Bizottság februárban jogállamisági mechanizmust léptetett életbe Lengyelországgal szemben, és az eljárás első szakaszának keretében június 1-jén bíráló véleményt fogadott el a lengyel jogállamiságról. A bizalmas tartalmú véleményre a lengyel külügyminisztérium június 27-én válaszolt, sajtóértesülések szerint a válasz többek között a törvényhozói munkálatokról tájékoztatta az uniós szervet.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
LENGYELORSZÁG