Átadták a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség új székházát a Tisza-parti megyeszékhelyen. A legfőbb ügyész ünnepi beszédében kiemelte, jogállam nem létezik jó igazságszolgáltatás nélkül, ahogyan utóbbi sem jó ügyészségi munka nélkül.

Polt Péter azt mondta: a 21. század követelményeinek megfelelő, kiváló infrastruktúrával ellátott munkahelyet adnak át. Hozzátette, ebben a költségvetési évben Szolnokon kívül Körmenden, Budapesten a Markó és a Maros utcában, valamint Szegeden, Mosonmagyaróváron, Jászberényben, Tiszafüreden, Nagykátán létesült új ügyészségi épület vagy újították fel a meglévőt.
    

Hangsúlyozta, az elmúlt években jelentős erőfeszítések történtek az ügyészségi munkakörülmények javítására, ez elengedhetetlen feltétele a szakmai színvonal magas szinten tartásának, illetve emelésének. Hozzátette, hogy a tárgyi feltételek szükségesek, de nem elégségesek, ezért például folyamatosan dolgoznak a bíróságival párhuzamosan az ügyészi életpályamodell kidolgozásán is.
    

A legfőbb ügyész úgy fogalmazott: “az elégedettség tespedtséget szül”, ezért szükséges a változásokhoz adaptálódni. Az országosan 97 százalékos váderedményességi mutató ellenére a jövőben még nagyobb figyelmet kell fordítani az ügyészségi, tárgyalási, vádemelési és vádképviseleti munka színvonalának emelésére, továbbá az ügyészségi nyomozati munkára – tette hozzá.
    

Megjegyezte: kedden jelentették be, hogy a nyomozati munka eredményeként Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ügyében újabb mentelmi jogi felfüggesztési indítványt lehetett küldeni az Európai Parlamenthez, ezúttal költségvetési csalás miatt.
    

Polt Péter közölte, a változásokhoz alkalmazkodás mellett meg kell tartani a tradíciókat is. Emlékeztetett: a 19. századi modern ügyészi szervezet létrejöttekor Magyarország ügyészsége példaként szolgálhatott sok európai ország számára. Ezt a tradíciót kell ma is folytatni, figyelemmel kell lenni rá – mondta, hozzátéve: “a feladatok változhatnak, a cél és az eredményesség nem”. A cél, hogy törvényesen, hatékonyan dolgozzanak és a társadalom ezzel meg is legyen elégedve – jelezte.
    

Az ünnepségen jelen voltak az utca névadójának, a Szolnoki Királyi Ügyészség egykori elnökének, Kronberg Jánosnak a leszármazottjai is.
    

Az esemény után eljuttatott összegzés szerint a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség négyszintes épületében 1330 négyzetméteren negyven irodát, tömbösített irattárat és egyéb kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki. A székház energiaigénye a hagyományos irodaházakéhoz viszonyítva mindössze 25 százalék, az épület akadálymentes.
    

A szolnoki építészek által tervezett irodaházat a kivitelező másfél év alatt építette fel, a beruházás 574 millió forintba került. Az építkezés teljes fedezetét az ügyészség költségvetése biztosította.
    

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség illetékességi területén két rendőrkapitányság működik. Az ügyészségen huszonöt ügyész, három alügyész, három fogalmazó és húsz adminisztratív munkatárs dolgozik.