Vízumkényszer eltörlése az USA-ban - Az EP szakbizottsága sürgeti az ügyet

2016.10.13. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottságnak fel kellene függesztenie az amerikai és a kanadai állampolgárok vízummentességét, hogy így gyakoroljon nyomást Washingtonra és Ottawára az uniós tagországokkal szembeni vízumkényszer eltörlése érdekében - sürgette több képviselő az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén.

A bizottsági ülésen többen is cselekvésre szólították fel a brüsszeli testületet a vízumkényszer teljes körű kölcsönös eltörlése érdekében.
    

Az Egyesült Államok a huszonnyolc uniós tagállam közül Bulgária, Ciprus, Horvátország, Lengyelország és Románia, Kanada pedig Bulgária és Románia állampolgárait sújtja még mindig vízumkötelezettséggel.
    

Sophie In't Veld holland liberális képviselő és párttársa, Cecilia Wikström arról beszéltek, hogy az EP-nek bírósághoz kellene fordulnia, amennyiben az Európai Bizottság nem tesz eleget a kötelezettségeinek az ügyben.
    

"Ez kirívó mulasztás, amelynek következményei kell, hogy legyenek" - hangsúlyozta Wikström.
    

Felszólalásában Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos azon véleményének adott hangot, hogy a vízummentesség felfüggesztése "rendkívül kontraproduktív" lépés lenne, szerinte a legjobb megoldást a "türelmes diplomácia" jelenti. Mint mondta, ez a fajta megközelítés valószínűleg hamarosan célt ér Kanada esetében, ugyanakkor elismerte, hogy az Egyesült Államokkal nincs előrelépés a kérdésben. Hozzátette, ez nem is várható néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtt.
    

Az uniós biztos szerint a képviselők által javasolt lépésre válaszul Washington megtorlásként vízumkényszert írhatna elő az EU-tagországok mindegyikével szemben.
    

Avramopulosz emellett leszögezte, egyik félnek sem állhat érdekében, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye ezt az ügyet.
    

Claude Moraes, a LIBE elnöke bejelentette, hogy a kérdést az uniós parlament következő plenáris ülése elé terjesztik.
    

Az amerikai törvények szerint azok az országok kerülhetnek a lehetséges vízummentesség listájára, amelyekkel szemben 3 százalék alatt marad a beutazási kérelmek visszautasításának aránya. Ez az öt érintett ország közül Bulgáriában volt tavaly a legmagasabb 17,3 százalékkal, de még a legkedvezőbb helyzetben lévő Ciprus esetében is 3,5 százalék volt.
 

  • kapcsolódó anyagok
EU
EURÓPAI PARLAMENT