Lengyel alkotmánybírósági törvény - A Velencei Bizottság szerint nem felel meg a demokratikus normáknak a törvény

2016.10.17. Jogi Fórum / MTI

A Velencei Bizottság aggályosnak tartja a vitatott lengyel alkotmánybírósági törvényt, mivel az véleménye szerint túlzott hatalmat biztosít a parlament, illetve a kormány számára az iagzságszolgáltatás felett.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteki nyilatkozatában  úgy foglalt állást,  hogy a lengyel alkotmánybírósági törvény nem felel meg a demokratikus normáknak, mivel nem biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és nem rendelkezik pontosan az alkotmánybíróság szerepéről.
    

Az alkotmánybírósági törvény legújabb, júliusi módosításáról elmondták, hogy abban az első változathoz képes enyhe javulás mutatkozott.
    

Véleményük szerint ilyen például a törvények elfogadását nehezítő kétharmados többség szükségességének bevezetése, vagy az, hogy visszavonta a bírók felelősségre vonását biztosító felhatalmazást a lengyel miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől.
    

Megjegyzik ugyanakkor, hogy érvényben maradtak bizonyos rendelkezések, amelyek átpolitizálják a bírói munkát - aláásva törvényhozó tevékenysége függetlenségét -, a reformok lassú végrehajtása pedig késlelteti, vagy ellehetetleníti azt.
    

A bizottság véleménye szerint a bírák ellenérzését válthatja ki az alkotmánybíróság elnöke kijelölésének rendszere, továbbá aggályos, hogy alkotmányos, vagy jogi háttér nélkül a lengyel a miniszterelnöki hivatal feltételezhető szándéka szerint ellenőrizné a bírósági ítéletek érvényességét azok esetleges kihirdetésének tiltásával.
    

A hiányosságok azt mutatják, hogy a bizonytalan helyzet feloldása helyett az alkotmánybíróság, a parlament és a kormány továbbra is fenntartja az alkotmányos döntésekhez való jogát - írta az Európa Tanács alkotmányjogi testülete. 
    

Lengyelország nem küldött képviselőket az Európa Tanács plenáris ülésére, mivel  - mint a külügyminisztréium szóvivője fogalmazott - az azon való részvétel legitimálná a testület "részrehajló" tevékenységét 
    

A Velencei Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott véleménye a harmadik, amelyet az elmúlt hét hónap folyamán kiadott Lengyelországról. A bizottság korábban már fogadott el állásfoglalást az alkotmánybíróságról, illetve az ugyancsak kifogásolt rendőrségi törvényről.
    

Az Európai Bizottság a Velencei Bizottság véleménye alapján úgynevezett jogállamisági mechanizmust indított Lengyelország ellen.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
LENGYELORSZÁG
VELENCEI BIZOTTSÁG