A gyulai nyugdíjasokból álló csoport látogatott 2016. november 28-án a Gyulai Törvényszékre. A program a Gyulai Nyugdíjas Akadémia részeként valósult meg, melyhez a Gyulai Törvényszék az
idei évben csatlakozott először.

Az akadémia résztvevői számára a bíróság bírái és bírósági titkárai a „Jogi alapfogalmak, büntetőjogi és polgári jogi alapismeretek” elnevezésű kurzus keretében tartanak előadásokat tíz héten keresztül Gyulán, a Szent István Egyetem Egészségügyi Campusán. Minden alkalommal más érdekes, és a nyugdíjasok számára hasznos jogi témával készülnek az előadók.

A jogi ismeretterjesztés mellett ugyanakkor felmerült a csoport tagjai részéről az igény arra, hogy a bírósági munkáról ne csupán az egyetemi előadóteremben halljanak, hanem felkeressék a törvényszék impozáns épületét is. A látogatás során a nyugdíjasok megtekintették a törvényszék épületének művészeti szempontból jelentős részeit, így például a díszlépcsőház mennyezetén található „Bölcs Salamon ítélete” című alkotást, mely Veres Gusztáv festőművész munkája, valamint a lenyűgöző dísztermet. Betekintést nyertek a csoport tagjai a bírósági munkába is azáltal, hogy az épület körbejárása után egy törvényszéki tárgyalóteremben ismerték meg a bírósági tárgyalások rendjét, egy tárgyalóterem berendezését.