Az EU és a közép-európai térség megerősítése - Egyeztettek a V4 elnökei

2016.12. 5. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Unió (EU) és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, melyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben megtartottak.

A V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország kezdeményezésére összehívott, vasárnap véget ért kétnapos találkozón a házelnökök egyetértettek abban, hogy az EU-ban az utóbbi években felértékelődött a parlamentközi kapcsolatok jelentősége, valamint abban is, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek jobb kihasználása érdekében a nemzeti parlamentek közötti együttműködés továbbfejlesztésére, és az uniós döntéshozatalban betöltött szerepük növelésére van szükség. 
    

A találkozón Kövér László, az Országgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi Négyek országainak parlamentjei az együttműködés fenntartására ösztönözzék kormányukat, és ez az együttműködés a jövőben a közös problémák elhárításán túlmenően kiterjedjen annak megvitatására, hogyan képzeljük el a közép-európai térség szerepét a jövő Európai Uniójában - tájékoztatott Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.
    

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke a sajtónak elmondta: cseh, magyar és szlovák kollégáival az EU jövőjére vonatkozó véleményüket vitatták meg. 
    

Arról tárgyaltak, "hogyan lehet az EU-t megerősíteni, megakadályozva különféle, a dezintegrációra irányuló próbálkozásokat, s növelve egyben a tagállamok nemzeti parlamentjeinek szerepét" - számolt be Kuchcinski.
    

Elmondta: a V4 parlamenti elnökei úgy értékelik, hogy a nemzeti parlamentek szerepe "az előírások rendszerezése, a szóhasználat pontosítása" révén erősödhet meg. A pontosításra szoruló fogalom példájaként a Lisszaboni Szerződésben rögzített szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét említette.
    

A megbeszélés során "olyan hangok is elhangzottak, hogy a nemzeti parlamentek lényeges megerősítéséhez szükség lenne az uniós alapszerződések módosítására" - folytatta Kuchcinski. "Ebben a vonatkozásban tovább is egyeztetünk" - jegyezte meg.
    

Olyan konkrét javaslatokat is szemügyre vettek, melyek a visegrádi együttműködés megerősítését célozzák. Úgy értékelte, ennek "nagyon jók az esélyei", a térséggel szomszédos országok "nem ok nélkül tekintik követendő példának a V4-ek együttműködését".
    

A lengyel házelnök megjegyezte, "egy sor érdekes javaslat" hangzott el arra vonatkozóan, hogyan lehetne a V4-ek társadalmaiban növelni a kölcsönös tájékozottságot. Az ilyen jellegű információknak nemcsak a visegrádi országokba, hanem a többi EU-tagállamba is kellene eljutniuk - hangsúlyozta.
    

A lengyel házelnök ezzel többek között a visegrádi rádió és televízió tervezett létesítésére utalhatott. A lengyel közszolgálati rádió főigazgatója, Barbara Stanislawczyk novemberben úgy nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hogy a V4-ek közös rádiója remélhetőleg jövő év januárjában indul. A magyar kormány pedig novemberben egyetértett azzal a lengyel javaslattal, hogy a visegrádi négyek közös televíziós csatornát hozzanak létre.
    

A V4 parlamenti elnökei vasárnap Przemysl belvárosában felavatták az országcsoport működésének idei 25. évfordulója alkalmából létesített Visegrádi teret, és megtekintették az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak szentelt, a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága (IPN) által készített kiállítást is.

  • kapcsolódó anyagok
SZLOVÁKIA
CSEHORSZÁG
LENGYELORSZÁG